ДОСВІДОМ ОБМІНЯЛИСЯ КЕРІВНИКИ ОБЛАСНИХ  НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИХ ЦЕНТРІВ ПРОФТЕХОСВІТИ

ДОСВІДОМ ОБМІНЯЛИСЯ КЕРІВНИКИ ОБЛАСНИХ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИХ ЦЕНТРІВ ПРОФТЕХОСВІТИ

18 травня 2016 р. у групі слухачів (категорія – директори (заступники директорів) обласних навчально (науково)-методичних центрів (кабінетів) професійно-технічної освіти) відбулася конференція з обміну досвідом з теми «Особливості управління професійним навчальним закладом в умовах реформування системи освіти».

Модератор заходу – доктор педагогічних наук, професор Лариса Сергеєва.

Учасники круглого столу обговорили стан перспективи розвитку та фінансування профтехосвіти та визначили, що одним із найголовніших пріоритетів є розробка механізмів, які надавали би більше автономії ПТНЗ у сфері управління, а також адаптування працюючих європейських моделей роботи професійних   навчальних  закладів до сучасних український реалій.

Професійно-технічна освіта є особливою щодо соціального захисту населення. Сьогодні кожен другий учень ПТНЗ – це або дитина-сирота, або дитина із неповної, малозабезпеченої чи бідної сім’ї.

Слухачі відзначили, що без проведення інноваційних реформ, які б модернізували роботу ПТНЗ України як на рівні управління, так і на навчально-виробничому та виховному рівнях не можливо здійснювати ефективне управління.

У роботі конференції з обміну досвідом взяв участь Сергій Коваленко, начальник відділу взаємодії з соціальними партнерами та виробництвом департаменту професійно-технічної освіти Міністерства освіти і науки України, Ольга Пащенко, доцент, кандидат технічних наук, Вікторія Купрієвич, старший викладач кафедри.

На курсах підвищення кваліфікації навчаються керівники обласних НМЦ (к) Київської, Кіровоградської, Луганської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Чернігівської областей. Слухачі ознайомилися із застосуванням інноваційних педагогічних технологій в освіті дорослих, здійснили тренінг самопрезентації, відповіли на запитання вікторини, провели самодослідження управлінських навичок і здібностей.  

Всі учасники безоплатно отримали навчальний посібник «Інституції професійно-технічної освіти в країнах Європейського Союзу» (автора професора Л.М. Сергеєвої).