На Волині в рамках проекту «Відкрита Польща» презентовано програму Erazmus+

На Волині в рамках проекту «Відкрита Польща» презентовано програму Erazmus+

24 – 25 лютого 2016 року в Луцьку в рамках проекту «Відкрита Польща» проведено Форум «Співпраця українських та польських загальноосвітніх навчальних закладів в рамках проектів, дофінансованих з програми Erazmus+».

Співорганізатори  заходу: Державний вищий навчальний заклад «Університет менеджменту освіти» НАПН України, Український відкритий університет післядипломної освіти Консорціуму закладів післядипломної освіти (УВУПО), Інститут модернізації змісту освіти  Міністерства освіти і науки України,  Волинський інститут післядипломної педагогічної освіти, Фундація центрально-європейської Академії навчань та сертифікації РП Польща у співпраці з Consulting Group 2027, гімназією ABiS, Лодзьким центром підвищення кваліфікації вчителів. 

Мета Форумуполягала в ознайомленні учасників зустрічі з особливостями розробки проектних ідей та підготовки проектних пропозицій для залучення фінансування проектів з інструменту Erazmus+ для сфери середньої освіти, пошук партнерів для реалізації міжнародних проектів.

В роботі заходу взяли участь представники 8 обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти (Волинський ІППО, Дніпропетровський ОІППО, Донецький ОІППО, Закарпатський ІППО, Івано-Франківський ОІППО, Луганський ОІППО, Полтавський ОІППО імені М. В. Остроградського, Рівненський ОІППО), керівники навчальних закладів І – ІІ рівня акредитації Волинської області, завідувачі районних (міських) методичних кабінетів, працівники відділів (управлінь) освіти, керівники загальноосвітніх навчальних закладів Волині, представники громадських організацій.

Із вітальним словом до учасників звернувся Петро Олешко, ректор Волинського ІППО, який наголосив на важливості заходу, актуальності міжнародної співпраці в галузі освіти як ефективного, надійного   шляху інтеграції України в світове співтовариство.

Олена Отич,  проректор з науково-методичної роботи та міжнародних зв’язків ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» НАПН України, виконавчий директор Українського відкритого університету післядипломної освіти (УВУПО), висловила сподівання, що залучення інститутів післядипломної освіти до програми Erazmus+сприятиме розробленню і впровадження інноваційних підходів до підвищення кваліфікації педагогічних  працівників. 

Наталія Гончаренко, начальник відділу стратегії розвитку освіти Інституту модернізації змісту освіти МОН України запевнила в успішності започаткованої справи, висловила побажання реалізації ідей проекту в навчальних  закладах України.

Марек Запур, віце-консул Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку наголосив на зацікавленості польської сторони у продовженні багаторічної співпраці та налагодженні партнерських контактів шляхом реалізації спільних проектів.

Микола Смолінський, президент Фундації центрально-європейської Академії навчань та сертифікації (м. Бидгощ, Польща) коротко окреслив особливості реалізації  програми Erazmus+ в Украні.

Впродовж двох днів Томаш Яняк, член правління товариства Consulting Group 2027 Sp. Z o. о. знайомив учасників із можливостями налагодження  співпраці і мобільності в сфері освіти в раках програми Erasmus+, особливостями укладання проектів, вимогами до розробки їх фінансової частини, можливостями реалізації спільних ідей у сфері роботи з молоддю в рамках проектів, які фінансуються з джерел ЄС.

Малгожата Щєнна, начальник осередку професійного консультування Лодзького центру підвищення кваліфікації вчителів РП Польща презентувала досвід діяльності Центру у сфері підвищення кваліфікації педагогів, зробила акцент на важливості реалізації різнопланових освітніх проектів.

Артур Гроховский, власник фірми «Мехатронік» у своєму виступі наголосив на значних результатах співпраці із Лодзьким центром підвищення кваліфікації вчителів у сфері професійної освіти. Зацікавлення учасників заходу викликали технічні можливості створених центрів для навчальної практики учнів та студентської молоді, які були профінансовані через грантові проекти.

Між учасниками Форуму  відбувся змістовний діалог щодо можливостей подальшої співпраці в рамках програми Erasmus+,  обмін практичним досвідом  роботи.