Продовження співробітництва між Асоціацією міст України та Навчально-науковим інститутом менеджменту та психології ДЗВО «УМО»

Продовження співробітництва між Асоціацією міст України та Навчально-науковим інститутом менеджменту та психології ДЗВО «УМО»

5 – 6 березня у Києві тривала робота  Національного прес-клубу для регіональних ЗМІ на тему: «Децентралізація: що далі?». Захід відкрив Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан. Він привітав учасників та наголосив, що це вже шостий Національний пресклуб реформ для медіа щодо децентралізаційної реформи. Пресклуб організовано у рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує АМУ за підтримки USAID.

На прес-клубі зібралися представники ЗМІ з усіх областей України і  представники закондавчої та виконавчої влади України.

У першій панелі виступив заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода, який презентував план заходів Уряду щодо децентралізації та реформи місцевого самоврядування.

Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан виступив перед журналістами регіональних медіа під час Національного прес-клубу реформ, роз’яснивши, чому АМУ не підтримала два проєкти конституційних змін і що пропонує Асоціація у власній Концепції змін до Конституції в частині місцевого самоврядування та територіальної організації державної влади.

На першій тематичній Панелі також виступили експерти ПУЛЬСу з актуальних питань медичної та земельних реформ.

Директор Аналітичного центру АМУ Ярослав Рабошук розповів про ринок землі і про те, що зміниться для муніципалітетів, зокрема їх бюджетів.

ІІ панель прес-клубу була присвячена темі: Підтримка децентралізації та реформи місцевого самоврядування – позиція парламентських фракцій та груп.

У дискусії, яку модерував Олександр Слобожан, взяли участь народні депутати України: Зіновій Андрійович, Віталій Безгін, Руслан Трєбушкін, Альона Шкрум, Лариса Білозір, Олексій Гончаренко.

6 березня 2020 року Директор Навчально-наукового інституту менеджменту та психології доктор наук з державного управління, професор Олена Алейнікова та професор кафедри публічного управління і проектного менеджменту Тетяна Букорос відвідали другий день роботи Національного пресс-клубу реформ «Децентралізація: що далі?». Така участь стала можливою завдяки професійній активності та державницькому авторитету завідувача кафедри публічного управління і проектного менеджменту ННІМП УМО, доктора наук з державного управління Євгена Карташова.

Делегатам заходу було передано вітання та запрошення до продовження співробітництва від ректора ДЗВО «Університет менеджменту освіти», член-кореспондента Національної академії наук вищої освіти України, доктора філософії Миколи Кириченка.

У рамках Меморандуму про співпрацю між ННІМП ДЗВО «УМО» та АМУ, на початку панельної дискусії другого дня роботи Національного прес-клуб реформ,було обговорено питання співпраці та партнерської ролі закладу освіти – Університету менеджменту освіти у підготовці фахівців для роботи у сфері публічного управління та адміністрування, зокрема − в системі державного управління та місцевого самоврядування для реалізації ефективних реформ, забезпечення аналізу державної політики на загальнодержавному, галузевому і регіональному рівнях, розроблення та проведення експертизи проєктів, програм, концепцій, стратегій, проєктів законів та інших нормативно-правових актів, проєктів міжнародних договорів.

Директором ННІМП, професором Оленою Алейніковою було представлено всі освітні програми, за якими здійснює підготовку Державний заклад вищої освіти «Університет менеджменту освіти», презентовано наукову та навчально-методичну продукцію, якою забезпечено освітні програми силами науковців кафедри публічного управління і проектного менеджменту, основу якої складають авторські доробки завідувача кафедри, доктора наук з державного управління Євгена Карташова, двічі голови Запорізької облдержадміністрації (січень – листопад 1999 року, березень 2001 року – червень 2003 року), мера м. Запоріжжя (2003–2010 рр.), державного діяча, який стояв у джерел місцевого самоврядування сучасної України та сьогодні з освітньої ниви долучається до процесів децентралізаційної реформи, розвитку місцевого самоврядування, формування місцевої політики та місцевої демократії, співавтором/ рецензентом яких виступила професор Олена Алейнікова.

В обговоренні особливу зацікавленість викликали освітні програми, що є профільними для представників заходу – «Управління проектами» і «Публічне управління та адміністрування», адже сьогодні відчувається попит на ефективних, кваліфікованих керівників та менеджерів для ведення проєктів розвитку територій, а такі програми є можливістю для службовців органів місцевого самоврядування, представників територіальних громад та всіх охочих підвищити власні професійні компетентності та фаховий рівень.

Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан підтримав ініціативу УМО взяти активну участь у підвищенні кваліфікації та навчанні представників ОТГ за освітніми програмами Університету, зокрема відзначив можливість для майбутніх здобувачів віщої освіти обрати з варіативної частини освітніх програм навчальні курси за їхніми власними освітніми та професійними потребами.

В результаті зустрічі відбувся активний корисний діалог: учасники заходу обмінялися контактною інформацією, виставили завдання для подальших взаємодій, представники УМО надали учасникам рекламну продукцію Університету та відповіли на всі запитання, що виявилися у процесі дискусії.

Більш детальна інформація та презентаційні матеріали заходу можна переглянути на сайті Асоціації міст України https://www.auc.org.ua
та за посиланнями
http://auc.org.ua/novyna/amu-provodyt-u-kyyevi-nacionalnyy-presklub-reform-decentralizaciya-shcho-dali;
http://auc.org.ua/novyna/narodni-deputaty-pospilkuvalysya-z-regionalnymy-media-pid-chas-nacionalnogo-pres-klubu-reform