ПРОФЕСІЙНА ОСВІТА СЬОГОДНІ – ЦЕ ОСВІТА ШИРОКИХ МОЖЛИВОСТЕЙ

ПРОФЕСІЙНА ОСВІТА СЬОГОДНІ – ЦЕ ОСВІТА ШИРОКИХ МОЖЛИВОСТЕЙ

8 – 9 липня 2021 року у місті Львові відбулась національна конференція «Освіта можливостей: нові горизонти професійної (професійно-технічної) освіти в Україні». Захід проведено з нагоди відзначення 30-ї річниці Незалежності України.

У межах конференції відбувся обмін кращими практиками щодо модернізації професійної освіти в Україні, забезпечення цифровізації та інклюзивності, обговорено питання формування політики у сфері професійної освіти. 

Учасників конференції привітав Міністра освіти і науки України пан Сергій Шкарлет.

Серед спікерів заходу – працівники МОН, народні депутати України, експерти міжнародних організацій, роботодавці, представники закладів професійної освіти та навчально-методичних центрів.

У дискусійній панелі «Зміст і якість професійної освіти» (модератор Ірина Шумік) взяла участь завідувач кафедри професійної і вищої освіти ЦІПО, доктор педагогічних наук, професор Лариса Сергеєва, яка наголосила, що педагогічні працівники сучасного ЗП(ПТ)О мають сформувати низку компетентностей серед яких:

  • цифрова компетентність, коли кожен повинен вміти працювати з великими масивами даних і обробляти їх за допомогою найзагальніших програм;
  • володіння «soft skills» ‒ так званими «м’якими компетентностями», ‒ навичками ведення переговорів, роботи у команді, володіння техніками психологічного розвантаження та інше. Це ціла низка властивостей людини, яка є не менш значущою, а ніж професійні знання, вміння і навички.
  • знання англійської мови, це не просто мова спілкування в міжнародному бізнесі та міжнародних комунікаціях, ‒ це правило хорошого тону.

Практично кожен третій учасник конференції ‒ слухачі КПК кафедри професійної і вищої освіти ЦІПО ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України.

Національна конференція відбулась як ефективна дія, що накреслила впливовий мотивуючий вектор на розвиток і модернізацію системи професійної освіти. Відкрито, демократично, комфортно та результативно!