Рада розглянула закон про наукову діяльність

Рада розглянула закон про наукову діяльність

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект № 2244а "Про наукову та науково-технічну діяльність". За відповідне рішення проголосувало 290 народних депутатів.

Під час представлення законопроекту, міністр освіти і науки України Сергій Квіт наголосив, що законопроект має суттєво змінити наукову сферу. Зокрема, запропонований проект закону пропонує фінансувати всі наукові дослідження в усіх інституціях і університетах, наукових установах з одного фонду – Національного фонду досліджень.

Також буде створено Національну раду з питань розвитку науки і технологій, що формуватиме державну політику у сфері наукових досліджень.

«Ця державна політика стосуватиметься інтеграції науки і освіти. Тобто будуть створюватися якісно нові інфраструктурні підрозділи за кращими світовими зразками, зокрема, наукові інноваційні екосистеми. Академічні інститути та університети відкриватимуть спільні магістерські, докторські програми», - наголосив Сергій Квіт.

За його словами, законопроект спрямований на модернізацію законодавчого забезпечення сфери наукової і науково-технічної діяльності та передбачає створення нових підходів до управління і фінансування у науці, забезпечення ефективності та прозорості при здійсненні наукових досліджень і розробок та при їх фінансуванні тощо.