РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОЄКТУ МІЖРЕГІОНАЛЬНОЇ СПІВПРАЦІ НА ЛЬВІВЩИНІ

РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОЄКТУ МІЖРЕГІОНАЛЬНОЇ СПІВПРАЦІ НА ЛЬВІВЩИНІ

30 серпня 2021 року відбулася серпнева нарада директорів закладів фахової передвищої освіти Львівської області, у якій взяли участь ректор ДЗВО «Університет менеджменту освіти», член-кореспондент Національної академії наук вищої освіти України Микола Олексійович Кириченко та керівник ГО «Центр освітніх ініціатив «ТОЛОКА», завідувач кафедри філософії і освіти дорослих ЦІПО Університету Ольга Володимирівна Просіна.

У своєму вступному слові ректор УМО передав вітання від президента Національної академії педагогічних наук України Василя Григоровича Кременя.

У ході зустрічі було представлено Проєкт міжрегіональної співпраці «Нелінійні світорозуміння освіти дорослих» для професійного розвитку педагогічних і науково-педагогічних працівників та керівників освіти на основі проєктно-перетворювальної нелінійної парадигми, що ґрунтується на синергетичному й рефлексивно-позиційному підходах.  

Керівник Проєкту – ректор ДЗВО «Університету менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України, член-кореспондент Національної академії наук вищої освіти України  М.О. Кириченко.

Проєкт, як комплекс технологій управління професійним розвитком педагогічних працівників у системі відкритої освіти, враховує реалії життя, базові засади філософії освіти дорослих, інновації освітнього менеджменту, основи інформаційного суспільства, принципи демократизації освіти, реагує на світові трансформації та особистісні запити педагогів.

Ключовим принципом реалізації Проєкту є принцип співорганізації.У Проєкті об’єднуються освітяни на основі спільних цінностей і смислів усвідомлення інновацій, розуміння подальших кроків у реалізації проєкту. На засадах співорганізації створюються умови для реалізації індивідуальної освітньої траєкторії кожного з учасників Проєкту.

Отже, це динамічна система, особливістю якої є неформальна співпраця, коли учасники здійснюють цілеспрямовані й послідовні кроки спільно з ініціаторами Проєкту до досягнення прогнозованої та особистісно значимої мети.

Сутність організації діяльності в рамках Проєкту міжрегіональної співпраці охоплює та об’єднує основні сегменти проєкту: проблемний, управлінсько-організаційний, проєктувально-конструювальний, результативно-рефлексивний.

У своєму виступі перед учасниками наради О.В. Просіна висвітлила результати співпраці ДЗВО «Університет менеджменту освіти» та Ради директорів закладів фахової передвищої освіти Львівської області по реалізації Проєкту міжрегіональної співпраці. Так, у 2021 році у цьому Проєкті взяли участь 584 педагогічні працівники та керівники закладів фахової передвищої освіти Львівщини, що навчалися на дистанційному курсі «Цифрові інструменти в організації дистанційного та змішаного навчання в умовах закладів фахової передвищої освіти» і які дуже високо оцінили сучасні та інноваційні підходи до організації фахового зростання освітян. Робота по реалізації Проєкту міжрегіональної співпраці буде активно продовжуватися і в новому навчальному році.

За багаторічну співпрацю Університету з Радою голова Ради директорів закладів фахової передвищої освіти Львівської області Р.М. Дадак вручив ректору Університету менеджменту освіти Національної академії педагогічних наук України М.О. Кириченку   Подяку.

У серпневій нараді директорів закладів фахової передвищої освіти у Львові також взяли участь представники Івано-Франківської, Тернопільської та Хмельницької областей, керівники місцевих органів управління освітою та освітянських профспілок.