УЧАСТЬ В МІЖНАРОДНОМУ КРУГЛОМУ СТОЛІ ПРИСВЯЧЕНОМУ ДНЮ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ

УЧАСТЬ В МІЖНАРОДНОМУ КРУГЛОМУ СТОЛІ ПРИСВЯЧЕНОМУ ДНЮ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ

Науково-педагогічні працівники ДЗВО «Університету менеджменту освіти» НАПН України Зоя Рябова (завідувачка кафедри менеджменту освіти та права), Лариса Оліфіра (заступниця директорки Центрального інституту післядипломної освіти) та Олена Безнос (завідувачка відділу моніторингу якості вищої освіти) на чолі з Наталія Мурановою (проректор з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків) 9 грудня 2021 року взяли участь в Міжнародному круглому столі присвяченому Дню місцевого самоврядування в Україні.

Ключовою темою для обговорення було навчання і підвищення кваліфікації посадових та виборних осіб місцевого самоврядування як домінанти подальшого поступу децентралізації. З програмою заходу можна ознайомитися за лінком: https://cutt.ly/CYRxln3.

Одним із спікерів під час панельної дискусії виступила Наталія Алюшина (Голова НАДС), яка зазначила про демотивацію більшості посадовців щодо професійного навчання як інструмента підвищення професійної компетентності пов’язуючи це із неврегульованістю питання на законодавчому рівні. Механізми вирішення цього питання закладено в новій редакції проєкту Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування». Також, було окреслено, що з поміж пріоритетних напрямів професійного розвитку – підвищення рівня володіння державною мовою; запобігання корупції та забезпечення доброчесності; реформування державної служби та місцевого самоврядування; комунікація та взаємодія; управління персоналом.

Як зазначив, Роман Грищук (Голова підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій), в умовах сьогодення йдеться про необхідність створення фонду освіти дорослих, створення дієвих державних механізмів, що забезпечать безперервний професійний розвиток та ін. Зазначені питання розкриваються в Законі України «Про освіту дорослих», який готується до прийняття в новому 2022 р.

Під час круглого столу відбувалося жваве обговорення як і основних суспільних трансформацій, що відбуваються внаслідок реалізації реформи децентралізації так і актуальних питань професійного навчання і підвищення кваліфікації посадових та виборних осіб місцевого самоврядування як домінанти подальшого поступу децентралізації. Учасники заходу: науковці, експерти, народні депутати України, представники органів державної влади висловлювали свої міркування з актуальних питань професійного навчання та поділися практичним досвідом. Зокрема, корисним та цікавим було ознайомлення з досвідом Латвії з професійного розвитку службовців, який було представлено Агітою Калвіною (директор Латвійської школи державного управління, член наглядової Ради УШУ).

Ознайомитися з виступами можна за лінком: https://cutt.ly/ZYRvwMe.

Зазначимо, що захід було організовано на базі Навчально-наукового інституту публічного управління та державної служби Київського національного університету імені Тараса Шевченка у змішаному форматі очно та онлайн-режимі за допомогою платформи Zoom.