БІНПО ВЗЯВ УЧАСТЬ У ГОСТЬОВІЙ ЛЕКЦІЇ ПРОФЕСОРА СТЕНФОРДСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ РОБЕРТА САПОЛЬСЬКІ: «ФІЗІОЛОГІЯ ТРИВАЛОГО СТРЕСУ»

БІНПО ВЗЯВ УЧАСТЬ У ГОСТЬОВІЙ ЛЕКЦІЇ ПРОФЕСОРА СТЕНФОРДСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ РОБЕРТА САПОЛЬСЬКІ: «ФІЗІОЛОГІЯ ТРИВАЛОГО СТРЕСУ»

14 жовтня 2022 року науково-педагогічні працівники Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «УМО» НАПН України взяли участь у гостьовій лекції «Фізіологія тривалого стресу».

Організаторами та партнерами заходу виступили: Лабораторія загальної психології та історії психології імені В.А. Роменця Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України, ГО «Інститу психології здоров’я», ГО «Українська спілка спеціалістів по роботі з втратою та горем», ГО «Cпілка психотравматологів України», Всеукраїнська громадська організація «Арт-терапевтична асоціація», ГО «Цей світ для тебе», Дивізіон стресу та психологічної травми НПА.

Лектором виступив Роберт Сапольські, американський нейроендокринолог, професор біології, нейронауки і нейрохірургії в Стенфордському університеті, науковий співробітник Національних музеїв Кенії, дослідник і автор науково-популярних книг. Професор Сапольські отримав численні нагороди за роботу, зокрема стипендію МакАртура, стипендію Фундації Альфреда Слоуна і стипендію Клінгенштайна із нейронауки, був нагороджений як молодий науковець Національним науковим фондом США, Нейронауковим товариством, Товариством біологічної психіатрії та Міжнародним товариством Психонейроендокринології, отримав нагороду імені Джона МакГоверна із поведінкової науки від Американської асоціації сприяння розвитку науки, неприбуткова корпорація Wonderfest нагородила Сапольскі Премією Карла Сагана за популяризацію науки.

На гостьовій лекції були присутні науково-педагогічні працівники БІНПО, учасники проєктних груп ОП «Психологія», «Педагогіка вищої школи», «Менеджмент», здобувачі освітнього ступеня «магістр».

Роберт Сапольскі є одним із найавторитетніших та найцитованіших у світі наукових експертів у сфері проблематики фізіології стресу, а також одним із найвідоміших у світі популяризаторів науки.

Під час лекції професор Роберт Сапольскі здійснив опис фізіологічних процесів організму при стресовій ситуації, підвищення гормонального рівня, причини утворення захворювань шлунку та виразки. Проаналізував психологію явища «стрес», його вплив на людину, аспекти соціального життя і те, як вони впливають на виникнення проблемних ситуацій.

Порівнюючи стресові механізми тварин та людей, професор дивується, чому звірі, наприклад, зебри не страждають від нервових перевантажень і виразки шлунку. Звичайно, їхнє життя сповнене небезпек: нападу хижаків, пагони, біль від ран. Виходить, що головна причина не в самому стресі, а в способі реакції на нього. Діє він негативно також у поєднанні з іншими факторами. Важливий момент – вийти із замкнутого циклу, коли стрес посилюється болями або розладами сну. Як результат – спостерігається погіршення пам’яті, розумової активності. Розуміючи взаємозв’язок зі стресом, можемо знайти вихід з порочного кола і використовувати його на благо, адже він продукт еволюції, сприяє прогресу, розвитку.

Цікавий факт – реакції людини схожі на поведінку тварин: втрата контролю, уваги, почуття фрустрації. Проте у людини є переваги: вона здатна боротися з негативними емоціями, використовуючи силу розуму, уяви. У той же час людина може штучно створити стрес – уявити небажане, переживати про майбутнє, можливі втрати. Сила і слабкість людини в його думках і умінні контролювати процес мислення.

У висновках професор Сапольскі наголосив, що часто для зниження стресового навантаження люди застосовують психологічні методи лікування, медикаментозні, проте дружня підтримка може бути набагато ефективнішою.

Висловлюємо велику професійну вдячність організаторам заходу за можливість отримати дуже важливу і актуальну інформацію щодо наслідків впливу тривалого стресу на людський організм, а також про механізми зменшення негативних наслідків такого впливу від одного із найкращих у світі профільних спеціалістів.