НАУКОВА БІБЛІОТЕКА БІНПО ПІДГОТУВАЛА ВІРТУАЛЬНУ КНИЖКОВУ ПОЛИЦЮ ДО ДНЯ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ: «НАЦІЯ НЕСКОРЕНИХ: НАЩАДКИ КОЗАЦЬКОЇ СЛАВИ»

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА БІНПО ПІДГОТУВАЛА ВІРТУАЛЬНУ КНИЖКОВУ ПОЛИЦЮ ДО ДНЯ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ: «НАЦІЯ НЕСКОРЕНИХ: НАЩАДКИ КОЗАЦЬКОЇ СЛАВИ»

14 жовтня 2022 року Україна відзначає День захисників і захисниць, згадуючи всіх, хто в різні часи обороняв та боронить нині наш суверенітет і територіальну цілісність.

Свято започатковано президентським указом 14 жовтня 2014 року із назвою «День захисника України», 14 липня 2021 року перейменовано Верховною Радою на День захисників і захисниць України.

Дата 14 жовтня вибрана не випадково: цього дня відзначається християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, а у 1999 році встановлений і День українського козацтва. Із давніх-давен Богородиця вважалася покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Саме на свято Покрови козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

Козаччина завжди була однією з найяскравіших сторінок української історії, на славних прикладах якої виховувалося почуття національної самоповаги багатьох поколінь українців, формувалися моральні ідеали, принципи, переконання і норми, які визначають ставлення громадян до своєї держави. Образ козака як українського лицаря і захисника рідної землі близький кожному українцю.

З нагоди свята наукова бібліотека БІНПО підготувала віртуальну полицю «Нація нескорених: нащадки козацької слави». Увіртуальній полиці презентовані видання з фонду бібліотеки, присвячені історії розвитку козацького руху в Україні, політичній і державній діяльності найбільш яскравих постатей Війська Запорізького, дослідженням пам’яток козацької доби, а також актуальним питанням козацько-лицарського виховання в навчальних закладах (режим доступу: http://surl.li/didlg).

День захисників і захисниць України нерозривно пов’язаний із розвитком війська та військових традицій, в основу яких покладено традиції козацтва.  Сучасні воїни примножують їх, шанують військове побратимство і взаємовиручку, схиляють голови перед полеглими і віншують героїзм живих. Високою відповідальністю, рішучістю і незламним бойовим духом сьогоднішні герої довели всьому світові, що українці – незламна нація, здатна захищати свою свободу та незалежність.