ПРАЦІВНИКИ УМО – УЧАСНИКИ МІЖНАРОДНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ ПРО СТРАТЕГІЇ У СФЕРІ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА ЕРАЗМУС+

ПРАЦІВНИКИ УМО – УЧАСНИКИ МІЖНАРОДНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ ПРО СТРАТЕГІЇ У СФЕРІ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА ЕРАЗМУС+

21 та 22 листопада 2022 рокувідбулася важлива подія у сфері вищої освіти - Міжнародна конференція зі стратегії та політики у сфері вищої освіти (Inernational Conference on Strategy and Policy in Higher Education – CZEDUCON-2022).

До конференції долучилися проректор з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків Наталія Муранова,директор Центру міжнародного співробітництва та освіти Світлана Грицай та інших науково-педагогічні працівники, співробітники ДЗВО «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України.

 

Наразі, Чеська Республіка головує в Раді Європейського Союзу і тому захід проходив в найбільшому сучасному конгрес-холі О2 Universum (Прага). На конференції виступило понад 70 спікерів з 17 європейських країн. З вітальними промовами до учасників конференції звернулися Міністр освіти, молоді та спорту Чеської Республіки Владімір Балаш (VladimirBalas), заступник Міністраосвіти, молоді та спорту Чеської Республіки Васлав Велчовскі (VlaslavVelcovsky), заступник Міністра молоді та спорту Чеської Республіки Радка Вілдова (RadkaWildova). У своїх доповідях вони нагадали всім присутнім про важливу роль європейських цінностей та нагадали про шість базових цінностей ЄС, які зафіксовані у ст. 2 Договору про Європейський Союз «Союз заснований на цінностях поваги людської гідності, свободи, демократії, рівності, правової держави і дотримання прав людини, включаючи права осіб, що належать до меншин. Ці цінності є спільними для держав-членів в рамках суспільства, що характеризується плюралізмом, недискримінацією, терпимістю, справедливістю, солідарністю і рівністю жінок і чоловіків». Цими цінностями керується Європейський Союз і у сфері освіти та науки, підсумував свою промову Міністр Владімір Балаш.

Мілена Кралічкова (MilenaKralickova), ректорка Карлів Університету в Празі від імені Ради ректорів Чеської Республіки запропонувала чотири пріорітетні напрями освітньої галузі, а саме:

  • створення ефективної системи управління освіти та фінансування;
  • забезпечення відповідності змісту та якості вищої освіти потребам ринку праці;
  • розвиток партнерства у сфері освіти;
  • популяризацію вищої освіти.

На конференції велику увагу до себе привернула учасниця із України Катерина Супрун, в. о. керівника експертної групи з питань цифрової трансформації освіти і науки Директората цифрової трансформації Міністерства освіти і науки України, яка онлайн виступила з доповіддю про вищу освіту в Україні під час війни. Також вона зазначила, що незважаючи на надзвичайно серйозні соціальні, економічні та суспільні виклики, пов’язані з війною, за допомогою спільних зусиль освітян і науковців, все ж таки на 270 день війни вдається долати труднощі, забезпечувати стабільне функціонування системи освіти та її неперервний розвиток. Усі присутні тепло вітали доповідачку і висловили сою солідарність та підтримку України і побажали вісім українцям якнайшвидшої перемоги в цій війні.

Багато спікерів із Європейської Комісії ділилися досвідом реалізації Програми Європейського Союзу Еразмус+. «Академічна мобільність освіти повинна просувати ідеї соціальної згуртованості шляхом включення її до освітнього процесу всіх його учасників з різних країн світу», підкреслив Маттео Веспа (Matteo Vespa), президент Європейської студентської спілки. 

Отже, сучасна європейська освіта ґрунтується на низці цінностей, що є актуальними повсякчас і визначають формування гармонійної, різнобічної особистості, здатної жити і діяти на основі цих цінностей.