БІНПО ВЗЯВ УЧАСТЬ У ВЕБІНАРІ ДО ДНЯ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я: «ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ ТА ЙОГО ЗАХИСТ»

БІНПО ВЗЯВ УЧАСТЬ У ВЕБІНАРІ ДО ДНЯ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я: «ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ ТА ЙОГО ЗАХИСТ»

06 жовтня 2022 року Науково-педагогічні працівники і студенти Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України взяли участь у вебінарі на тему: «Психічне здоров’я дітей та його захист».

Захід організовано до Дня психічного здоров’я Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Міністерством освіти і науки, Рухом Олександра Педана «Junior» та ГО «Teenergizer» за підтримки першої леді Олени Зеленської.

На вебінарі були присутні науково-педагогічні працівники БІНПО, учасники проєктної групи ОП «Психологія», здобувачі освітнього ступеня «магістр» спеціальності 053 Психологія.

Спікери вебінару: Світлана Ройз, дитяча психологиня; Андрій Боляк, керівник освітніх та спортивних програм ГО «Джуніор»; Олександр Педан, лідер руху «Junior»; Антон Атаманчук, учитель початкових класів.

Мета вебінару: підвищити обізнаність і рівень володіння практичними уміннями та навичками щодо підтримки психічного здоров’я дітей в Україні.

Під час вебінару було порушено низку актуальних питань, пов’язаних із психічним здоров’ям під час війни та в мирний час, порадами та рекомендаціями щодо підтримки психічного здоров’я дітей.

Варто зауважити, що під час війни діти зіштовхуються з двома типами травматичних подій, які негативно впливають на їхнє психічне здоров’я: несподівані травматичні події та довготривалі несприятливі події, що зумовлюють виникнення непродуктивних стратегій подолання труднощів. 

У результаті діти значно частіше, ніж їхні однолітки без досвіду перебування на війні, страждають від таких проблем, як: тривожний розлад, посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), депресія, дисоціативні розлади (добровільна соціальна ізоляція, деперсоналізація, дереалізація, небажання розмовляти, кататонічний синдром), поведінкові розлади (зокрема агресія, асоціальна і злочинна поведінка, схильність до насильства), а також більш схильні до зловживання алкоголем і наркотичними засобами.

Тому питання збереження та захисту здоров’я дітей, зокрема психічного, під час війни  є актуальним та своєчасним.

Вебінар мав чітке практичне спрямування, оскільки були запропоновані рефлексивні вправи, модель балансу (Носсарт Пезешкіан), руханки Світлани Ройз та Антона Атаманчука для активації фізичної діяльності дітей.

Тема вебінару  «Психічне здоров’я дітей та його захист» викликала жвавий інтерес серед здобувачів освіти, які мали нагоду поставити спікерам запитання.

Щиро дякуємо організаторам та спікерам заходу за цікавий та корисний матеріал!