БІНПО ВЗЯВ УЧАСТЬ У ВЕБІНАРІ «ЯКИМ МАЄ БУТИ МОТИВАЦІЙНИЙ ЛИСТ ВСТУПНИКА У 2023 РОЦІ?»

БІНПО ВЗЯВ УЧАСТЬ У ВЕБІНАРІ «ЯКИМ МАЄ БУТИ МОТИВАЦІЙНИЙ ЛИСТ ВСТУПНИКА У 2023 РОЦІ?»

19 червня 2023 року члени Відбіркової комісії Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України взяли участь у вебінарі «Яким має бути мотиваційний лист вступника у 2023 році?».

У вебінарі взяли участь понад 500 освітян та вступників.

Вебінар проводив Артур Пройдаков, експерт освітньої онлайн-платформи iLearn.

iLearn – це українська освітня онлайн-платформа, що допомагає абітурієнтам безплатно підготуватися до національного мультипредметного тесту, створена ГС «Освіторія».  

Для кожного вступника, який складає сьогодні мотиваційний лист постає низка питань: із чого почати, які дані вказати, на чому зробити акценти тощо.

На початку вебінару Артур Пройдаков повідомив, що у 2023 році вступник має внести мотиваційний лист до кожної поданої заяви і для вступу як на бакалавра, так і на магістра. Можна також надсилати копії матеріалів, які підтверджують викладену в мотиваційному листі інформацію (сертифікати, дипломи тощо).  

Для чого пишеться мотиваційний лист? По-перше, за наявності однакових балів за національним мультипредметним тестом ЗВО надаватимуть перевагу більш вмотивованим абітурієнтам. По-друге, пишучи мотиваційний лист, абітурієнт має додаткову можливість обміркувати та аргументувати своє рішення (утвердитися в ньому чи змінити думку). Також мотиваційний лист дозволяє оцінити психологічні якості майбутнього здобувача вищої освіти, які не можна виміряти стандартизованими тестами.

Артур Пройдаков наголосив, що мотиваційний лист пояснює причини, через які вступник вважає себе гідним кандидатом для вступу на відповідну освітню програму конкретного ЗВО. Він повинен відповідати на низку питань: Чому я є гідним кандидатом на здобуття саме цієї освіти? Чому я обираю саме цю освітню програму? Чому я обираю саме цей ЗВО?

Кожен заклад освіти може запропонувати свої вимоги до написання та оформлення мотиваційного листа: обсяг, особливості оформлення (шрифт, міжрядковий інтервал, поля тощо), структуру (звертання, вступ, основна частина, висновки). При отриманні мотиваційного листа Відбіркова комісія визначає його відповідність вимогам, оцінює переконливість змісту та коректність мовного оформлення листа.  

Артур Пройдаков радить почати мотиваційний лист із саморефлексії: що мені подобається? Яка діяльність у мене виходить найкраще? Де я досягнув успіхів? Чим би я хотів займатися? Далі варто перейти до аналізу сайту ЗВО та опрацювання його освітніх програм. На сайті варто ознайомитися з вимогами до написання мотиваційного листа, специфікою ЗВО (його опис, сторінка у соціальним мережах, студентські чати, сторінки студентських організацій), можливостями стажування та працевлаштування його випускників.  

Далі необхідно продумати план мотиваційного листа. Абітурієнт має показати, що його цікавить саме цей ЗВО та саме ця спеціальність, що він розділяє цінності ЗВО, хоче долучитися до його спільноти і може внести щось нове до його громадського життя.

Структура мотиваційного листа складається із: вступу, основної частини та висновків. Вгорі вказується адресат (відповідальна особа у ЗВО) та адресант (контактні дані абітурієнта). У вступі вказується, чому абітурієнт хоче обрати саме цей ЗВО та саме цю спеціальність. В основній частині абітурієнт вказує свої сильні сторони: шкільні предмети (найвищі оцінки), компетентності (дотичні до майбутньої спеціальності), рівень володіння іноземною мовою, здобутки (перемоги на конкурсах, олімпіадах, захист робіт в Малій академії наук тощо), соціальні навички. У висновку необхідно вказати, що абітурієнт планує працювати за здобутою спеціальністю.

Артур Пройдаков запропонував зразки мотиваційних листів і вказав на їх «сильні» та «слабкі» сторони. Мотиваційний лист – це зв’язаний текст, написаний просто, офіційно-діловим стилем, із дотриманням вимог академічної доброчесності, без метафор та гіпербол, із зазначенням позитивних якостей.

Щиро дякуємо спікеру та організаторам вебінару за актуальну інформацію та практично цінні поради!