ДО ДНЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ ПРАЦІВНИКИ УМО ДОЛУЧИЛИСЯ ДО V СТРАТЕГІЧНОЇ СЕСІЇ «УКРАЇНСЬКІ СТУДІЇ В СЛАВІСТИЦІ: ВІЗУАЛІЗАЦІЯ»

ДО ДНЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ ПРАЦІВНИКИ УМО ДОЛУЧИЛИСЯ ДО V СТРАТЕГІЧНОЇ СЕСІЇ «УКРАЇНСЬКІ СТУДІЇ В СЛАВІСТИЦІ: ВІЗУАЛІЗАЦІЯ»

26 жовтня 2023 рокувідбулася V Стратегічна сесія «Українські студії в славістиці: візуалізація» за напрямом «Вивчення української мови за кордоном: нові можливості», якабула організована Офісом підтримки вченого разом з Радою молодих учених при Міністерстві освіти і науки України, Українським державним центром міжнародної освіти та Фондом Президента України з підтримки освіти, науки та спорту.

Для обговорення різних аспектів викладання української мови як іноземної за кордоном підключилися представники ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України проректор з навчально-наукової, освітньої роботи та міжнародних зв’язків Наталія Муранова, директор Центру міжнародного співробітництва та освіти Світлана Грицай, методист вищої категорії Центру міжнародного співробітництва та освіти Лариса Бородінова, завідувач відділу моніторингу якості освіти, ліцензування та акредитації Олена Безнос та інші науково-педагогічних працівників Університету.

З вітальним словом до учасників V Стратегічної сесії«Українські студії в славістиці: візуалізація» за напрямом «Вивчення української мови за кордоном: нові можливості» звернувся Тарас Кремінь, Уповноважений із захисту державної мови. У своєму виступі мовний омбудсмен зазначив, що вивчення української мови за кордоном має величезне значення, оскільки це створює мости між культурами, підтримує міжнародні відносини та відкриває нові можливості для навчання та співпраці. Під кінець промови Тарас Кремінь привітав усіх з Днем української писемності та мови і закликав долучитися до написання радіодиктанту з української мови.

Модератори заходу: Олеся Ващук, голова Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України, голова Офісу підтримки вченого, доктор юридичних наук, профессор; Олена Шаповалова, директор державного підприємства «Український державний центр міжнародної освіти», кандидат історичних наук, доцент, запросили цікавих спікерів, відомих науковців з України, які викладають українську мову як іноземну в зарубіжних університетах. У світі існують великі українські діаспори, особливо в США, Канаді, Польщі, Австралії та інших країнах. Вивчення української мови допомагає зберігати та підтримувати культурну спадщину для українців за кордоном для кращого розуміння свого коріння.

Про те, що українська мова, як одна з найпоширеніших слов’янських мов, сьогодні набула популярності як об’єкт вивчення для іноземців у зв’язку з війною в Україні, розповіли у своїх презентаціях доповідачі: Алла Недашківська, професор кафедри сучасних мов і культурології факультету мистецтв Університету Альберти та Олександра Валло, доктор кафедри слов’янських мов та літератур Канзаського університету: тема «Українська мова як іноземна у вищій школі північної Америки», Софія Ашер, Університет Індіани, США, та Роман Івашків, Університет Алабами, США: тема «Міжнародна Асоціація Викладачів Української Мови», Олена Гузар, кандидат філологічних наук, керівник Центру професійного розвитку та лідерства Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, докторант Естонської бізнес-школи: тема «Українська мова в шкільній освіті Канади: виклики війни і нові можливості», Єлизавета Тарануха, вчитель української як іноземної в Українському Інституті у Лондоні: тема «Українська як іноземна у Британії: викладання дорослим в Українському Інституті у Лондоні до та після повномасштабного вторгнення».

Від Національного офісу Еразмус+ в Україні виступила Жанна Таланова, заступник координатора, менеджер з аналітичної роботи та Національної команди експертів з реформування вищої освіти, доктор педагогічних наук, професор. Вона проінформувала учасників стратегічної сесії про нові можливості співпраці в проєктах в рамках програми Еразмус+ щодо створення українських студій з вивчення української мови як іноземної в Україні та/або за кордоном. Україна пропонує високоякісну освіту для іноземців у багатьох сферах, включаючи гуманітарні та наукові галузі. Вивчення української мови дозволить іноземцям вивчати мову в Україні, брати участь у стажуваннях та стипендійних програмах і це допоможе створити нові можливості для розвитку та розширення горизонтів в глобальному освітньому просторі, закінчила свою промову Жанна Таланова.

Отже, вивчення української мови як іноземної створює можливості для міжнародного спілкування та співпраці. Це допомагає встановити зв'язки між українцями та іноземцями, що сприяє обміну ідеями, культурними проєктами та дипломатичними зусиллями. Вивчення української мови як іноземної може відкрити двері для роботи в міжнародних організаціях, бізнесі та громадських організаціях, які співпрацюють з Україною.