ЯК НАПИСАТИ СТАТТЮ: ПОРАДИ НАУКОВЦЯМ ТА ЗДОБУВАЧАМ ВИЩОЇ ОСВІТИ ВІД ПРОФЕСОРА УНІВЕРСИТЕТУ ДРЕКСЕЛЯ (США)

ЯК НАПИСАТИ СТАТТЮ: ПОРАДИ НАУКОВЦЯМ ТА ЗДОБУВАЧАМ ВИЩОЇ ОСВІТИ ВІД ПРОФЕСОРА УНІВЕРСИТЕТУ ДРЕКСЕЛЯ (США)

07 лютого 2023 рокувідбулася онлайн-лекція професора Університету Дрекселя (Філадельфія, США), засновника та директора Інституту наноматеріалів Е. Дж. Дрекселя, доктора технічних наук Юрія Ґоґоці на тему «Як написати чудову науково-дослідницьку статтю та опублікувати її» (“How to write a great research paper and get it published”)в межах партнерства між ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України та Українським Глобальним Факультетом.

Юрій Ґоґоці пропрацював близько 20 років виконуючим обов’язки помічника редактора та редактора головного випуску багатьох журналів, таких як Carbon (Elsevier) та ACS Nano, опублікував понад 700 наукових статей у провідних журналах, зокрема Science і Nature.

На події, до якої долучилися науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти Університету, всесвітньо відомий науковець в галузі хімії, матеріалознавства та нанотехнологій розповів про свій досвід написання статей, а також пояснив процес редагування та рецензування.

Як зазначив доповідач, перш ніж оформити думку у зв’язний текст, важливо вибрати тему і зорієнтуватися, що писати. За аналогією з «будівництвом будинку» потрібно розробити проєкт – тобто вибрати напрям дослідження, сформулювати цілі та завдання. Підготовчий етап займає третину усього часу. Багато що залежить від того, наскільки правильно розставлені посилання, наведені графіки, таблиці, діаграми та інші додатки.

Хто б не писав статтю, науковці, дослідники чи здобувачі вищої освіти повинні дотримуватися таких вимог: вибір журналу та/або видавництва; назва статті; вступна частина (де висвітлюється предмет дослідження, визначаються завдання, цілі); основна частина (викладаються факти, результати вивчення проблеми); висновки (щодо спростування або доказів правдивості питань, які розглядалися раніше, шляхів вирішення); посилання; список літератури; анотація; дані про авторів, ключові слова.

Потім слідує етап коригування. Він передбачає детальну вичитку і перевірку таких параметрів: наявність помилок; точність фактичних даних; послідовність, логічність; унікальність; правильність структури.

При цьому необхідною умовою стає важлива обставина – мова наукової статті повинна бути зрозуміла не тільки фахівцям, а й широкому колу читачів. Потенційний читач повинен буквально з перших рядків проявити зацікавленість, що стає можливим, якщо тема доступно і правильно викладена.

При завершені лекції Юрій Гогоці наголосив на тому, що будь-які науково-дослідницькі статті мають містити відповіді на теми, заявлені в назвах, що й стане гарантією успіху їх публікацій у відомих журналах як в Україні, так і за кордоном.