МОН планує узаконити відрахування студентів за плагіат

МОН планує узаконити відрахування студентів за плагіат

11 серпня 2015 року в Українському кризовому медіа-центрі відбувся брифінг міністра освіти і науки України Сергія Квіта на тему «Боротьба з плагіатом і академічна чесність в Україні». У заході також взяли участь заступник міністра освіти і науки Андрій Гевко та керівник Українського медіа-центру реформ Тарас Качка.

Під час брифінгу Сергій Квіт нагадав, що ним підписано наказ № 758 від 14.07.15 «Про оприлюднення дисертацій та відгуків офіційних опонентів», що набуде чинності після його офіційного опублікування.

«Цей документ прийнятий в контексті імплементації нового Закону «Про вищу освіту» і направлений на боротьбу з плагіатом та виявлення так званої академічної чесності», - зазначив міністр.

Під час брифінгу Сергій Квіт назвав основні положення наказу, серед яких: доступність дисертації та відгуків на офіційних сайтах - не пізніше ніж за 10 днів до дня захисту; доступність автореферату дисертації - не пізніше ніж за 30 днів до дати захисту; збереження матеріалів на сайті протягом 3-ох місяців з дати видачі диплома (термін апеляції по роботі).

Міністр наголосив, що дисертації у відкритому доступі зберігатимуться в Українському інституті науково-технічної і економічної інформації (УкрІНТЕІ). Це дасть можливість ВНЗ, використовуючи відповідне програмне забезпечення, перевіряти дисертаційні роботи на плагіат.

Слід зазначити, що на сьогодні база даних УкрІНТЕІ вже налічує 130 тисяч текстів дисертацій. В УкрІНТЕІ зберігаються роботи з 1991 року у паперовому вигляді, а з 1998 року - в електронному. За словами міністра, ця система також надасть можливість використання у ВНЗ програмного забезпечення для перевірки на плагіат не тільки дисертаційних робіт аспірантів та докторантів, а також дипломних, курсових й інших кваліфікаційних робіт. Для цього навчальним закладам необхідно створювати відповідні бази даних і використовувати відповідне програмне забезпечення.

Важливим кроком, на думку міністра, є розробка програмного забезпечення саме для виявлення плагіату. «У нас є кілька програм, які можна використовувати задля виявлення плагіату. Але головне - це не просто застосування антиплагіатної програми, а головне – це виявлення плагіату в текстах наукових робіт, - заявив Сергій Квіт. - Міністерство ще збирає пропозиції стосовно кращого програмного забезпечення з виявлення плагіату».

За словами Сергія Квіта, МОН планується при розробці нового Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів ВНЗ (діючий наказ МОН № 245 від 15.07.96) прописати норму щодо можливості відрахування студентів, у кваліфікаційних роботах яких був виявлений плагіат. Те саме стосуватиметься і викладачів. Відповідні норми щодо боротьби з плагіатом можуть бути відображені у Положеннях про організацію освітнього процесу, які затверджуються вченими радами ВНЗ. «Плагіаторів треба або звільняти з роботи або виганяти з університету, для того щоб в подальшому такі люди мали проблеми при прийомі на іншу роботу», - наголосив міністр освіти і науки.

Як повідомив Сергій Квіт, Атестаційна колегія МОН за останній рік, у зв’язку з виявленням у дисертаціях текстових запозичень, позбавила наукових ступенів 3-х осіб, скасувала рішення спеціалізованих вчених рад (СВР) щодо 6 осіб і направила на розгляд до СВР 11 робіт. Але залишається проблема надання послуг з написання дисертацій та наукових робіт через спеціалізовані сайти.

«Минулого року ми надсилали до правоохоронних органів списки сайтів, контактів, які надавали послуги з написання дисертацій та наукових робіт, але там ніхто не захотів цим питанням займатись», - наголосив заступник міністра освіти і науки Андрій Гевко.

На думку Сергія Квіта, контролювати виявлення плагіату повинна науково-викладацька спільнота ВНЗ. «Академічна громада університету повинна сама виявити бажання боротися з плагіатом, прийняти відповідне положення чи відповідний кодекс і розглянути на вченій раді це питання. Вона повинна проконтролювати виставлення програмного забезпечення на веб-сайт свого вишу», - підсумував міністр.