НА КАФЕДРІ МЕНЕДЖМЕНТУ ОСВІТИ ТА ПРАВА ТРИВАЮТЬ КУРСИ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ДЕРЖАВНИХ СЛУЖБОВЦІВ КАТЕГОРІЇ «Б», «В» ТА ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

НА КАФЕДРІ МЕНЕДЖМЕНТУ ОСВІТИ ТА ПРАВА ТРИВАЮТЬ КУРСИ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ДЕРЖАВНИХ СЛУЖБОВЦІВ КАТЕГОРІЇ «Б», «В» ТА ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

Кафедрою менеджменту освіти та права Центрального інституту післядипломної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» (завідувач Зоя Рябова, доктор педагогічних наук, професор) упродовж останніх десяти років здійснюється системна та результативна робота з підвищення кваліфікації державних службовців, які займають посади державної служби категорій «Б» і «В» та посадових осіб місцевого самоврядування, посади яких віднесено до п’ятої – сьомої категорій посад.

У 2023 році команда кафедра брала участь у конкурсному відборі, що оголошувався Національним агентством з питань державної служби, виконавців державного замовлення на підвищення кваліфікації за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» галузі знань «Публічне управління та адміністрування». На підставі рішення Конкурсної комісії (протокол засідання від 17 серпня 2023 року № 3) було отримано державне замовлення на підвищення кваліфікації за п’ятьма програмами для 325 державних службовців категорії «Б», «В» та осіб місцевого самоврядування. Така діяльність спрямовується на професійний розвиток фахівців шляхом формування та розвитку у них компетентностей, що забезпечують затребуваний суспільством та державою рівень професійної діяльності, а також задовольняють особистісні освітні запити працівника й зумовлюють його конкурентоздатність у професійній сфері. Провідною особливістю організації курсів підвищення кваліфікації державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування» є те, що освітній процес на курсах підвищення кваліфікації здійснюється в online-форматі із відповідним виконанням вимог НАДС (Портал управління знаннями https://pdp.nacs.gov.ua/) з використанням е-ресурсів Університету менеджменту освіти.

з 25 вересня по 27 жовтня 2023 року завдяки системній і цілеспрямованій координації цієї роботи з боку керівництва Центрального інституту післядипломної освіти, партнерській взаємодії з усіма кафедрами університету за період забезпечено організаційно-методичний супровід п’яти груп:

  • 13 посадових осіб місцевого самоврядування, посади яких віднесено до п’ятої – сьомої категорій; 

  • 62 державних службовців, посади яких віднесено до категорії «Б»;

  • 250 державних службовців , посади яких віднесено до категорії «В». 

З 16 по 20 жовтня 2023 року група посадових осіб місцевого самоврядування (куратор-тьютор Надія Любченко, кандидат педагогічних наук, доцент) пройшла курси підвищення кваліфікації за загальною професійною (сертифікатною) програмою підвищення кваліфікації «Публічне управління розвитком системи освіти» (автори програмиЗоя Рябова, доктор педагогічних наук, професор; Лариса Оліфіра, кандидат педагогічних наук, доцент; Надія Любченко, кандидат педагогічних наук, доцент). Слухачі опанували 4 модулі програми (60 год./2 кред. ЄКТС): «Публічне управління та діяльність органів публічної влади в умовах реалізації освітніх реформ та світових викликів», «Кадровий менеджмент та ефективні комунікації в публічному управлінні освітою», «Професійно-особистісний розвиток публічного службовця в системі управління освітою», «Інноваційний менеджмент для забезпечення якості освіти в умовах децентралізації влади в Україні». Слухачами підготовлено та успішно захищено підсумкові роботи-презентації за актуальними темами державного управління та місцевого самоврядування у сфері освіти.

З02 по 06 жовтня 2023 року група посадових осіб, які займають посади державної служби категорії «Б» (куратор-тьютор Валентина Гладкова, доктор педагогічних наук, професор) пройшла курси підвищення кваліфікації за загальною професійною короткостроковою (сертифікатною) програмою підвищення кваліфікації «Впровадження змін та прийняття управлінських рішень в державній службі»(автори: Зоя Рябова, доктор педагогічних, професор; Валентина Гладкова, доктор педагогічних наук, професор; В’ячеслав Супрун,кандидат економічних наук, доцент. Слухачі опанували 4 модулі програми (60 год./2 кред. ЄКТС)за напрямом: «Підвищення кваліфікації державних службовців, які займають посади державної служби категорії «Б». Слухачами підготовлено та успішно захищено підсумкові роботи-презентації за актуальними темами державного управління у сфері освіти.

З 16 по 20 жовтня 2023 р. Державні службовці у кількості 50 осіб, посади яких віднесено до категорії «В», (куратор-тьютор Олена Коврига, кандидат наук з державного управління, доцент) пройшла курси підвищення кваліфікації за загальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Сприйняття змін у професійній діяльності державного службовця сфери освіти» (30 год./1 кред. ЄКТС). Автори програми Олена Бондарчук, доктор психологічних наук, професор; Лариса Оліфірою, кандидат педагогічних наук, доцент; Надія Любченко, кандидат педагогічних наук, доцент. Слухачам проведено заняття за темами: «Зміни в установах/організаціях: науково-методичні засади», «Стратегічне мислення як чинник успіху державного службовця сфери освіти», «Лідерство в професійній діяльності державного службовця сфери освіти у процесі освітніх змін», «Психологічна готовність державного службовця сфери освіти до діяльності в умовах змін», «Самоменеджмент і тайм-менеджмент як soft skills державного службовця сфери освіти в умовах змін». Формою підсумкового контролю виконання програми було написання творчої роботи – есе за тематикою курсів, яка успішно впроваджена.  

З 09 по 20 жовтня 2023 року група посадових осіб, які займають посади державної служби категорії «Б» (куратор-тьюторВіра Драгунова, кандидат педагогічних наук, доцент) пройшла курси підвищення кваліфікації за загальною професійною (сертифікатною) програмою підвищення кваліфікації «Публічне управління в умовах глобалізації»(автори програми – Зоя Рябова, доктор педагогічних, професор; Ірина Кринична, доктор наук з державного управління, професор; Олена Коврига, кандидат наук з державного управління, доцент). Слухачі опанували 4 модулі програми (60 год./2 кред. ЄКТС) «Публічне управління в умовах реалізації реформ та світових викликів», «Інформатизація і цифровізація професійної діяльності органів державної влади», «Взаємодія держави та інститутів громадянського суспільства в прийнятті державно-управлінських рішень», «Концептуальна модель управління кадровими ресурсами державної служби». Формою підсумкового контролю виконання програми було підсумкове тестування за тематикою курсів, який успішно пройдений.

Процес підвищення кваліфікації державних службовців категорії «Б», «В» та осіб органів місцевого самоврядування забезпечували науково-педагогічні працівники Центрального інституту післядипломної освіти та Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України.

Схвальні відгуки слухачів свідчать про актуальність підготовлених тем занять, змістовність та якість викладеного викладачами матеріалу.

Вітаємо наших перших випускників курсів підвищення кваліфікації і сподіваємося на активну співпрацю у міжкурсовий період! Разом створюємо синергію перемоги!