НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНІ ПРАЦІВНИКИ БІНПО ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У «ФОРУМІ АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ 2022»

НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНІ ПРАЦІВНИКИ БІНПО ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У «ФОРУМІ АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ 2022»

04 жовтня 2022 року науково-педагогічні працівники Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «УМО» НАПН України, зокрема члени проєктних груп ОПП «Педагогіка вищої школи», «Психологія», «Управління навчальним закладом», «Адміністративний менеджмент», та здобувачі освіти взяли участь у «Форумі академічної доброчесності». Організатором Форуму виступили Unicheck та Національне агентство із забезпечення якості освіти.

Академічна доброчесність у закладах вищої освіти має зберігатися у будь-яких умовах освітнього процесу. Саме тому проведено «Форум академічної доброчесності 2022», щоб поділитись досвідом та напрацюваннями у забезпеченні сталого розвитку академічної доброчесності в Україні.

Головна мета заходу: показати освітянам шляхи підтримки академічної доброчесності в складних ситуаціях, коли життя та освіта можуть змінюватися дуже швидко.

У форумі взяли участь понад 1000 освітян, фахівці вітчизняних і міжнародних освітніх і державних установ, які зацікавлені у стійкому розвитку академічної доброчесності в Україні.

Спікером заходу виступив Андрій Сідляренко, експерт з академічної доброчесності та комерційний директор Unicheck Україна, який розкрив зміст поняття академічної доброчесності, акцентував увагу на позитивних і негативних сторонах академічної доброчесності, чітко визначив сутність та межі академічного плагіату.

Іван Назаров,доктор юридичних наук, доцент, заступник Голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, у доповіді зазначив, що вміння користуватися програмними продуктами і засобами стане умовою дотримання вимог академічної доброчесності здобувачами вищої освіти під час реалізації їх наукових досліджень.

Артем Артюхов,член Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, член робочої групи з доброчесності в науці, European Council of Doctoral Candidates and Junior Researchers, Brussels, Belgium (Європейська рада аспірантів і молодших учених, Брюссель, Бельгія), координатор проєкту Strengthening Academic Integrity in Ukraine Project (Зміцнення академічної доброчесності в Україні) у Сумському державному університеті, у виступі пояснив важливість відсутності плагіату в наукових роботах будь-якого рівня. Охарактеризував програмні засоби, які дозволяють виявляти, контролювати та не допускати появу плагіату в працях як вітчизняних науковців, так і здобувачів освіти.

Лоретта ДеОннел,проректорка з академічних питань в Університеті Назарбаєва (Республіка Казахстан), відзначила важливість дотримання вимог академічної доброчесності, що сьогодні зумовлюють притягнення до відповідальності, в першу чергу, викладачів. Пані Лоретта акцентувала увагу натому, що сьогодні потрібно пам’ятати, що академічна спільнота – це не лише свобода, а й відповідальність.

Наталія Піпа,народна депутатка України, секретарка Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, поділилася досвідом забезпеченні сталого розвитку академічної доброчесності в Україні, та напрацюваннями з підготовки нормативно-правового забезпечення політики академічної доброчесності.

Науково-педагогічні працівники БІНПО щиро вдячні команді Unicheck та Національному агентству із забезпечення якості освіти за високий рівень організації Форуму, за можливість перейняти досвід і корисні напрацювання з питань дотримання принципів академічної доброчесності.