ПІДПИСАНО МІЖНАРОДНУ УГОДУ ПРО СПІВПРАЦЮ МІЖ БІНПО ТА ЕСТОНСЬКОЮ АСОЦІАЦІЄЮ ІНЖЕНЕРІВ

ПІДПИСАНО МІЖНАРОДНУ УГОДУ ПРО СПІВПРАЦЮ МІЖ БІНПО ТА ЕСТОНСЬКОЮ АСОЦІАЦІЄЮ ІНЖЕНЕРІВ

20 лютого 2024 року підписано міжнародну угоду про партнерство між Білоцерківським інститутом неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України та Естонською асоціацією інженерів (Estonian Association of Engineers).

Угоду про співпрацю підписано в особі Вікторії Сидоренко, директора БІНПО та Енна Кернера, віце-президента EUR Ing.

Угоду підписано за сприяння стратегічного партнера Інституту – Кластера поліграфічної індустрії, видавництв та цифрових технологій (голова – Наталія Ісаєва).

Налагодженням співпраці та проведенням попередніх домовленостей про встановлення міжнародних контактів займалась Олена Юденкова, доцентка кафедри методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін БІНПО, у рамках виконання науково-дослідної роботи Інституту «Трендвотчінг ринку праці в системі підготовки і підвищення кваліфікації фахівців в умовах повоєнного відновлення України».

Угода передбачає багатосторонню співпрацю, що спрямована насамперед на розвиток спільних освітніх та дослідницьких проєктів щодо впровадження сучасних методик професійного навчання та підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів професійної освіти та персоналу підприємств, що долучаються до дуальної форми підготовки фахівців. Угода розширить можливості науково-педагогічного колективу БІНПО та студентів обмінюватися досвідом, організовувати стажування та проводити спільні науково-практичні конференції в реалізації спільного проєкту «Sinapse World Competition». Підписана міжнародна угода є черговим кроком БІНПО до Євроінтеграції та глобальної співпраці у сфері науки і технологій.

Естонська асоціація інженерів (Estonian Association of Engineers) об’єднує всі основні інженерні організації Естонії та представляє інтереси естонських інженерів у стратегічно важливих питаннях щодо розвитку інженерної професії в цілому. Установи-члени делегували EAІ наступні сфери діяльності: координацію міждисциплінарної діяльності; розробку та уніфікацію вимог і процедур для присвоєння звання дипломованого інженера; координацію і моніторинг функціонування системи безперервного професійного розвитку; підготовку (у співпраці з державними органами) правової основи інженерної професії; міжнародні відносини із загальними проблемами інженерної професії.

БІНПО отримує доступ до європейських ресурсів, інновацій та можливостей для розвитку освітнього середовища у сфері науки та технічної співпраці над впровадженням в українську систему професійної освіти методик машинного навчання (симуляторів), що сприятиме підготовці майбутніх кваліфікованих робітників із сучасними навичками.

Через Естонську асоціацію інженерів БІНПО отримує доступ співробітництва з ENGINEERS EUROPE. Сьогодні в ENGINEERS EUROPE представлені асоціації з 33 європейських країн, які об’єднують понад 350 національних інженерних асоціацій, кожна з яких визнана у своїх країнах представниками інженерної професії на національному рівні. Через ці національні асоціації ENGINEERS EUROPE представляє інтереси понад 6 мільйонів професійних інженерів в Європі. ENGINEERS EUROPE є одним із засновників Всесвітньої федерації інженерних організацій (WFEO) та співпрацює з багатьма іншими організаціями, які займаються інженерно-технічними питаннями та інженерною освітою. ENGINEERS EUROPE офіційно визнана Європейською Комісією як представник інженерної професії в Європі. Федерація також має консультативний статус при ЮНЕСКО, ЮНІДО та Раді Європи.

Підписання міжнародної угоди про співпрацю з Естонською асоціацією інженерів є стратегічним кроком вперед не тільки для БІНПО, а й в цілому для ЗП(ПТ)О України. Сподіваємося, що БІНПО із честю прийме таке партнерство і внесе свою вагому роль у діяльність глобального інженерного співтовариства. Впевнені, що це партнерство сприятиме не тільки впровадженню найсучасніших технологій та наукових досягнень, а й сприятиме зміцненню позицій України у світі.

Науково-педагогічний колектив БІНПО безмежно дякує вельмишановному пану Енну Кернеру та його колегам за довіру і партнерство!