ПРАКТИКА МАЙБУТНІХ ПСИХОЛОГІВ НА БАЗІ УКРАЇНСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ: ДАЙДЖЕСТ ПЕРШОГО ТИЖНЯ

ПРАКТИКА МАЙБУТНІХ ПСИХОЛОГІВ НА БАЗІ УКРАЇНСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ: ДАЙДЖЕСТ ПЕРШОГО ТИЖНЯ

29 січня 2024 року у здобувачів освіти другого (магістерського) рівня ОПП «Психологія» розпочалася чотиритижнева практика «Психологічна допомога особистості» на базі Української асоціації екологічної психологічної допомоги (УАЕПД), що є партнерською організацією ДЗВО «Університет менеджменту освіти». Під час настановної зустрічі Яна Сухенко, заступниця голови УАЕПД, кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри психології та особистісного розвитку детально ознайомила з цілями, завданнями, основними напрямками діяльності та проектами асоціації, а також представила програму практики, окреслила завдання, що стоять перед здобувачами психологічної освіти. Окремо зупинилася на особливостях екофасилітативного підходу та української модальності психологічної допомоги «екоцентрована психологічна фасилітація», розроблених Павлом Лушиним, доктором психологічних наук, професором, що наразі представляє та поширює українські ідеї гуманістичної психології та психолого-педагогічної практики, працюючи у Монтклерському державному університеті (США).

01 лютого 2024 року відбувся майстер-клас «Розвиток усвідомленості для ресурсності психолога» від Наталії Степаненко, кандидатки біологічних наук, членкині Української асоціації екологічної психологічної допомоги, психологині-екофасилітаторки.

Ведуча майстер-класу розповіла про концепцію усвідомленості, сучасні підходи до її вивчення та потенціалі практик усвідомленості для покращення психологічного здоров’я, а також акцентувала на важливості оволодіння навичкою усвідомленості для психологів задля побудови емпатійних, довірливих стосунків з клієнтами. Після практичної вправи «Я – небо», орієнтованої на зняття напруги та усвідомлення моменту «тут і тепер», студенти дали щирий позитивний зворотний зв'язок щодо проведеного майстер-класу та особистісних якостей Наталії Степаненко як тренерки, відзначивши її професіоналізм, харизматичність, тактовність і толерантність до міркувань кожного, а найголовніше – залюбленість у свою справу.

02 лютого 2024 року майстер-клас «Організація роботи з дітьми з особливими освітніми потребами в діяльності інклюзивно-ресурсного центру» провела Оксана Давидова, кандидатка психологічних наук, директорка комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр № 1» Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, членкиня Української асоціації екологічної психологічної допомоги, психологиня-екофасилітаторка.

Спираючись на 17-річний досвід роботи практикуючим психологом, вона детально розповіла про специфіку діяльності таких центрів та особливості впровадження інклюзивної освіти. Оксана Володимирівна реалістично окреслила як досягнення, так і проблеми в роботі ІРЦ, пов’язані насамперед із різким збільшенням кількості дітей з особливими освітніми потребами на тлі гострої нестачі фахівців та недостатнього фінансування галузі. Разом із тим, вона поділилася планами щодо вдосконалення роботи центру шляхом інтеграції інноваційних підходів, зокрема, шляхом упровадження у регламентованій системі неформальних прийомів, практики екопсихологічної фасилітації тощо. Оптимістично завірила, що така мережева система (дитина – батьки (опікуни) – навчальний заклад – ІРЦ – місто – країна) є рухомою та відкритою щодо потреб дитини з обмеженими освітніми проблемами, оскільки різний формат «коліщаток» системи (як то, середовище, вікова категорія дітей, їхні захворювання та ін.) стимулюють до розбудови та інновацій.

Після відповідей на запитання та жвавої дискусії зі здобувачами освіти Оксана Володимирівна зізналася, що отримала потужний зворотній зв’язок, оскільки такі зустрічі стимулюють до роздумів, зроджують пропозиції, дзеркалять спільні колективні надбання й проблемні місця, а також – розорюють її можливості як керівника й психолога. Зустріч завершилася з побажаннями усім Перемоги, миру, а магістрантам – успішного завершення навчання!

Наступний тиждень практики також насичений офлайн і онлайн зустрічами з професіоналами, психологами-практиками, що радо ділитимуться досвідом зі здобувачами психологічної освіти та допомагатимуть їм у проектуванні власних освітньо-професійних траєкторій становлення та розвитку.

Будемо тримати вас у курсі, залишаємось на зв’язку!