ПРЕДСТАВНИКИ УМО – УЧАСНИКИ ONLINE BAR CAMP

ПРЕДСТАВНИКИ УМО – УЧАСНИКИ ONLINE BAR CAMP

6 травня 2022 р. відбувся Online BarCamp для менеджерів вищої освіти України у межах проєкту FH Munster «THEA Ukraine X» (Multiplication Trainings for Higher Education Administrators in Ukraine), у якому взяли участь науково-педагогічні ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України на чолі з проректоркою з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків Наталією Мурановою та директоркою Центрального інституту післядипломної освіти Тамарою Сорочан.

TheBarCamp – інтерактивний формат обміну. Захід організовано спільно із Сумським державним університетом у співпраці з Університетом Мюнстера та Університетом Лейбніца в Ганновері (Німеччина). Це програма підготовки та підвищення кваліфікації керівників українських закладів вищої освіти у сфері інтернаціоналізації вищої освіти та управління наукою.

Воркшоп, як інтерактивний формат обміну, дозволив викладачам працювати у тематичних секціях, де вони брали участь у активних дискусіях, змістовному спілкуванні та обміну ідеями з українськими та зарубіжними менеджерами вищої освіти.

Др. Оksana Seumenicht (Німецько-українське академічне товариство) виступила із ключовою доповіддю, в якій розкрила особливості інтернаціоналізації взаємодії наукової та освітянської спільноти в умовах кризи.

Bar Camp проходив як інтерактивна онлайн-конференція, де учасники обговорювали й розробляли програми такої взаємодії, зокрема, реалізації спільних інноваційно-дослідницьких проєктів під час тематичних сесій, формулювання спільної позиції представників українських університетів щодо актуальних потреб освітян в школи, створення професійних об’єднань за тематичними напрямами та ін.

Проблематика, яка була винесене для обговорення - це програма підготовки та підвищення кваліфікації керівників українських закладів вищої освіти у сфері інтернаціоналізації вищої освіти, питання управління наукою та участю науково-педагогічних працівників ЗВО України у системній роботі на освітньому фронті в умовах війни.

The Bar Camp включав у себе два блоки:

Ранковий блок «Підтримка українських університетів, зростання престижу та рейтингу Університету»

Тематичні сесії:

1. Інтернаціоналізація та забезпечення якості (ведуча ‑ Наталія Шалімова).

Стратегія та політика інтернаціоналізації щодо внутрішнього забезпечення якості. Вплив інтернаціоналізації на якість освітніх програм та на управління внутрішньою системою забезпечення якості. Інтернаціоналізація та оцінка відповідності освітньої програми критеріям якості. Звіт про самооцінку для зовнішнього огляду забезпечення якості та акцент на інтернаціоналізації

2. Посилення міжнародного співробітництва українських університетів (ведуча – Еллана Молчанова).

3. Міжкультурна освіта (ведуча – Мар’я Нестерова).

4. Віртуальна мобільність (ведуча – Лариса Човнюк) – віртуальна мобільність, віртуальні обміни, COIL тощо та їх застосування для онлайн, офлайн та змішаного навчання.

5. Керівництво Центром педагогічної майстерності (фасилітатор – Софія Гусак) – підготовлені, високопрофесійні та мотивовані викладачі та студенти є потужним промоутером університету в країні та за кордоном. М’які навички, успішна комунікація та управління конфліктами, імітаційна навчальна діяльність, безкоштовне використання інноваційних технічних програм для навчання, здатність до гейміфікації в освіті, розуміння процесів для збору коштів на дослідження та їх реалізації підвищать задоволеність кожного учасника.

Пообідній блок був присвячений конкретизації практичних кроків організації роботи українських університетів та їх підтримки під час війни й поствоєнний період та включав у себе такі тематичні сесії:

1. Створення професійних мереж (Др. Оksana Seumenicht).

2. Можливості спільних проєктів (Наталія Бітич)

3. Дослідження під час війни (Олена Ковальчук) та ін.

Учасники Online Bar Camp висловили подяку організаторам заходу та мають надію на подальшу плідну співпрацю.