ПРЕДСТАВНИКИ УМО НА УРОЧИСТОСТЯХ В ЕКОНОМІЧНІЙ ШКОЛІ ІМЕНІ AВГУСТА ТА ЮЛІЯ ВЕТЕРІВ В ЛЮБЛІНІ

ПРЕДСТАВНИКИ УМО НА УРОЧИСТОСТЯХ В ЕКОНОМІЧНІЙ ШКОЛІ ІМЕНІ AВГУСТА ТА ЮЛІЯ ВЕТЕРІВ В ЛЮБЛІНІ

24 червня 2022 року на базі Економічної школи імені Aвгуста та Юлія Ветерів в Любліні доцентка кафедр публічного управління і проектного менеджменту Навчально-наукового інституту менеджменту і психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, кандидат педагогічних наук, доцент Оксана Дубініна взяла участь в урочистостях, які були присвячені закінченню шкільного 2021-2022 навчального року.

Для кожного з нас 2021-2022 навчальний рік був дуже складний: від першого вересня всі країни атакувала епідемія COVID -19, а від 24 лютого 2022 року відбулося вторгення російських військ на територію України і почалася повномаштабна війна.

Українські діти разом із опікунами (сестри, матусі, близькі родичі та зовсім чужі для них люди) мусили покинути рідну країну і шукати прихистку в чужих землях. Велика кількість дітей прибула до Республіки Польща, за статистичними даними майже півмільона, що склало 47% від кількості українських біженців.

Всебічну підтримку Україні та її громадянам, які рятувалися від війни, надало місто Люблін. За офіційними даними мерії міста в Любліні зупинялися проїздом понад 1,2 міл. громадян України, а на сьогодні в місті постійно перебуває понад 68 тис. біженців.

Серед біженців і діти з України, які мали можливість продовжити навчання в закладах загальної середньої освіти м. Люблін.

Учбові заклади допомагали новим учням у комплектації підручників, зошитів і навчальних посібників. Силами міста було організовано додаткові безкоштовні уроки польської мови для дітей з України, які навчалися в люблінських школах, але не володіють польською мовою в достатній мірі. Для осіб, які мали потребу в адаптації до освітнього процесу додатково силами міста та адміністраціями шкіл було організовано підготовчі відділення.

Два таких відділення від 21 березня 2022 року функціонували на базі Економічної школи імені Aвгуста та Юлія Ветерів в Любліні за ініціативи директорки Маженни Моджвевської-Міхальчик. Педагогічними колективами школи було організовано освітньо-педагогічну та психологічну підтримку, яка сприяла швидкій адаптації українських дітей в школі.

Осторонь не лишилися і викладачіНавчально-наукового інституту менеджменту і психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти», так починаючи від 21 березня 2022 року Оксана Дубініна, доцентка кафедр публічного управління і проектного менеджменту брала активну участь у вихованні та навчанні дітей, які тимчасово виїхали до м. Люблін (Республіка Польща) і вимушені були продовжувати навчання на базі Економічної школи імені Aвгуста та Юлія Ветерів в Любліні.

Оксана Дубініна активно долучилася до едукаційного процесу і допомагала українським учням поглибити знання з математики та інших предметів, адаптуватися на теренах школи й міста, що в свою чергу сприяло зміцненню польсько-українського партнерства в галузі освіти і науки.

Приємністю стали урочистості, що присвячені закінченню шкільного 2021-2022 року в Економічній школі імені Aвгуста та Юлія Ветерів в Любліні.

На заході були присутні представники різних структур міста Люблін, які постійно надавали підтримку дітям із України, зокрема і керівник відділу міжнародних культурних проєктів в управлінні культури Люблінської міської адміністрації Ярослава Шевчук, за підтримки якої було організовано вручення україномовної літератури учням підготовчого відділення.

З вітальним словом від школи виступила директорка Маженна Моджвевська-Міхальчик, яка разом із опікунами підготовчих відділень (Андрій Боровик, Оксана Дубініна, Кароліна Родевалт-Смага, Йоана Борис) вручили сертифікати про успішні результати навчання.

Приємним момент заходу було виголошення великої кількості подяк з різних куточків Польщі та України, що лунали на адресу адміністрації та педагогічного колективу школи, опікунів підготовчих відділень.

Від Національної академії педагогічних наук України надійшов лист-подяка, який особисто підписала провідний вчений у галузі професійної педагогіки, дійсний член академії педагогічних наук України, доктор педагогічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, дійсний член Міжнародної академії педагогічних наук та Міжнародної академії акмеологічних наук, академік-секретар відділення професійної освіти і освіти дорослих НАПН України Неля Ничкало. У листі Неля Ничкало висловила вдячність за «…неоцінений внесок у розвиток і виховання української молоді, за значний особистий внесок у розвиток педагогічної науки, творчу працю, толерантність і відданість, а також висловити захоплення рівнем Вашого професіоналізму, цілеспрямованості і лідерським якостям, завдяки яким педагогічна спільнота України та українська молодь (учні) мають можливість досягти значних успіхів з розвитку індивідуальної освітньої траєкторії».

Зміст листа, за дорученням НАПН України, було зачитанодоцентом кафедри публічного управління і проектного менеджменту Оксаною Дубініною.

Дякуємо Республіці Польща за підтримку українського народу в такий складний для нашої країни час.

Разом до Перемоги!