РЕКТОР МИКОЛА КИРИЧЕНКО ДОЛУЧИВСЯ ДО НАПИСАННЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО РАДІОДИКТАНТА НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ

РЕКТОР МИКОЛА КИРИЧЕНКО ДОЛУЧИВСЯ ДО НАПИСАННЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО РАДІОДИКТАНТА НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ

День української писемності та мови – це свято розвитку державної мови, яке відзначається в Україні 27 жовтня на честь Преподобного Нестора-Літописця, наступника Кирила і Мефодія – творців слов’янської писемності.

Незмінною традицією пошанування української писемності та мови є традиційний Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, який був започаткований командою Українського радіо в 2000 році задля єднання навколо рідної мови. Відтоді він проводиться щороку та об’єднує українців і знавців української мови по всьому світу.

У 2023 році текст для диктанту був створений поетесою, перекладачкою та лауреаткою Шевченківської премії Катериною Калитко, а читав його актор і театральний режисер Олексій Гнатковський, а прочитала текст диктанту мовознавець, докторка філологічних наук Лариса Масенко.

27 жовтня 2023 року в День української писемності та мови ректор ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України Микола Кириченко взяв участь у Всеукраїнському радіодиктанті, це подія, яка багато років об’єднує українську націю та спонукає багатьох не лише вивчати та спілкуватися українською, а й по новому розуміти роль і значення нашої співучої «солов’їної» мови для творення та становлення України.

Цьогорічна тема радіодиктанту була присвячена дорогам України, а подія проходило під гаслом «Українська ‑ мова єднання незламних!».

Участь у написанні Всеукраїнського радіодиктанту взяв Уповноважений із захисту державної мови в Україні Тарас Кремінь, т. в. о. Міністр культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, заступник глави Донецької обласної державної адміністрації Юлія Костюніна та інші очільники державних і місцевих органів влади та територіальних громад, керівники різних типів освітніх закладів та здобувачі вищої освіти.

Це наш освітньо-науковий фронт, що також наближає нашу велику Перемогу!

Слава Україні та її Збройним Силам!