РОБОЧА ЗУСТРІЧ СПЕЦІАЛІСТІВ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ПРАЦІ ІЗ ПРАЦІВНИКАМИ БІНПО

РОБОЧА ЗУСТРІЧ СПЕЦІАЛІСТІВ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ПРАЦІ ІЗ ПРАЦІВНИКАМИ БІНПО

05 жовтня 2022 рокув межах планового інспектування закладів освіти до Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «УМО» НАПН України завітали спеціалісти Державної служби України з питань праці (Держпраці).

Робочу зустрічіз працівниками БІНПО провели Тетяна Замула та Богдан Бортяний, головні державні інспектори відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Головного управління Держпраці в Київській області.

Предметом робочої зустрічі з працівниками БІНПО стали питання додержання законодавства про працю, а також забезпечення охорони праці в Інституті.

15 березня 2022 року Верховною Радою України прийнято Закон України 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», який встановив нові правила регулювання трудових відносин в цей особливий період.

19 липня 2022 року набули зміни до цього Закону на підставі Закону України №2352-IX від 01.07.2022 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин». Зміни покликані оптимізувати трудові відносини як в період воєнного стану, так і в мирний час.

З огляду на нові підходи та правила, які з’явились із набуттям чинності цими двома законодавчими актами, практика їх правозастосування не є однаковою, що часто викликає непорозуміння між роботодавцем і працівником, внаслідок чого працівники вимушені захищати свої права, у тому числі, шляхом звернення до Держпраці.

Спеціалістами Держпраці було надано детальні роз’яснення щодо особливостей організації трудових відносин в умовах воєнного стану. Окрему увагу було приділено особливостям правого регулювання питань простою, звільнення після припинення простою за прогул, відпустки без збереження заробітної плати, призупинення трудових відносин та виплати заборгованості за заробітною платою.

Висловлюємо вдячність нашим візитерам за корисні поради і роз’яснення, а також сподівання на подальшу плідну співпрацю.