СТУДЕНТКА МАРГАРИТА НІКІФОРОВА ГІДНО ПРЕДСТАВИЛА ДЗВО «УМО» НА МІЖНАРОДНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ У ЛИТВІ

СТУДЕНТКА МАРГАРИТА НІКІФОРОВА ГІДНО ПРЕДСТАВИЛА ДЗВО «УМО» НА МІЖНАРОДНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ У ЛИТВІ

28 вересня 2022 року студентка ІІ курсу ОС магістра, програми «Публічне управління та адміністрування» ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України Маргарита Нікіфорова взяла участь у Міжнародній конференції «Інклюзивна школа - як справитися з культурним шоком» Участь у конференції стала можливою завдяки її стажуванню за проєктом академічної мобільності Erasmus+ Traineeship у місті Вільнюсі (Литва).

Міжнародну конференцію «Інклюзивна школа - як справитися з культурним шоком» організувала Литовська філія Міжнародної організації з міграції (МОМ). У межах конференції обговорювалися проблеми інтеграції українців у Литві та різні методи, спроби, методики, як справитися з ними.

У науковій доповіді Нікіфорова Маргарита презентувала результати дослідження, проведеного за період стажування разом із колегами з Інституту професійного розвитку Академії освіти Університету Вітовта Великого (Каунас, Литва) і виступила на тему: «Проблеми інтеграції українських сімей, їхні очікування та соціально-емоційне благополуччя». У доповіді були висвітлені найбільші виклики, з якими стикаються українські школярі, що вимушено переїхали до Литви через повномасштабне вторгнення російської федерації. Зокрема, соціально-емоційні проблеми, мовний бар’єр, адаптація у закладах освіти, проблеми соціалізації та порозуміння між литовськими та українськими дітьми, а також відсутність або висока вартість позашкільних активностей для українських школярів. Менторка Маргарити, Danguolė Bylaitė -Šalavėjienė представила другу частину їхнього спільного дослідження, а саме результати опитування шкільних вчителів Литви, що працюють із українськими школярами та підкреслила необхідність підвищення їх кваліфікації в частині роботи з мігрантами, міжкультурної освіти, інклюзивності школи та вивчення української системи середньої освіти для порівняння та адаптації навчальних програм та матеріалів.

Учасники конференції підкреслили важливість та актуальність даного дослідження і активно долучилися до обговорення проблем. Дослідження сприятиме підґрунтям для реформ у системі освіти Литви у сфері роботи з біженцями та мігрантами і допоможе українським дітям почувати себе в навчальних закладах освіти Литви ще більш комфортніше.