У БІНПО ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ АКАДЕМІЇ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ: «ІНФОРМАЦІЙНО-РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ»

У БІНПО ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ АКАДЕМІЇ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ: «ІНФОРМАЦІЙНО-РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ»

12.03.2021 року на виконання плану роботи Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «УМО» НАПН України та з метою розвитку цифрової компетентності науково-педагогічних працівників, забезпечення якості освітнього процесу в умовах пандемії  було проведено засідання Академії цифрових технологій на тему: «Інформаційно-ресурсне забезпечення освітнього процесу в умовах цифровізації – робота з хмарним сервісом Microsoft Teams платформи Office 365».

Новий формат діяльності закладів освіти має відповідати реаліям організації освітнього процесу в умовах пандемії COVID-19. Тому для навчання та взаємонавчання науково-педагогічних працівників БІНПО впродовж 2020-2021 рр. організовано діяльність Академії цифрових технологій. Розвиток цифрової компетентності педагогів та замовників освітніх послуг, подолання цифрового розриву, інструментарій для організації дистанційного навчання – це лише частина тих питань, які порушили модератори заходу.

У БІНПО для організації онлайнового освітнього процесу успішно функціонують два альтернативних освітніх середовища: LMS «Профосвіта» (режим доступу: profosvita org: зареєстровано більше 5500 користувачів) та сервіс Microsoft Teams, що поєднує в одному рішенні оптимальні умови для співпраці, зберігання і надання контенту, завдань та забезпечує керівництву та співробітникам ефективну взаємодію та навчання. Додатково організовано віртуальні комунікативні майданчики для проведення синхронних онлайнових занять із застосуванням сервісів відеокоференцій, зокрема MyOwnMeeting (myownmeeting.net, Zoom, MyOwnConference (https://myownconference.com), каналу Youtube тощо.

Модераторами Академії цифрових технологій виступили: завідувач кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну Олександр Сахно, завідувачка відділу інформаційно-технічного забезпечення навчального процесу Світлана Сташенко, технік Олег Медвідь.

З вітальним словом до учасників звернулася директорка БІНПО Вікторія Сидоренко, яка зазначила, що організація подібного навчання – це чудова нагода обмінятися практичним досвідом, новими напрацюваннями, сприяти розвитку цифрової компетентності науково-педагогічних працівників, забезпечити можливості креативного та відповідального використання цифрових технологій для роботи з інформацією, комунікації, створення контенту та розв'язування проблем організації дистанційного навчання.

Модераторами заходу були розроблені інструкції, вдало використано технічні засоби для ознайомлення та навчання учасників Академії.

Усі учасники пройшли навчання з використанням сервісу Teams як модератори і як слухачі, оскільки необхідно знати особливості роботи і надавати консультації педагогам закладів професійної (професійно-технічної) освіти. Саме від успішної комунікації залежить якісна взаємодія із слухачами.

Проведене засідання Академії цифрових технологій свідчили про інтерес та небайдужість учасників до порушених проблем. Були вирішені питання, які виникли під час проведення занять в експериментальних групах. Науково-педагогічні працівники БІНПО отримали необхідну інформацію та практичний досвід роботи з хмароорієнтованими сервісами, що дозволить у подальшій роботі якісно проводити заняття, а також підвищувати рівень власної цифрової компетентності.