У БІНПО ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ СТУДІЇ КОРПОРАТИВНОГО ТИМБІЛДИНГУ «МАРКЕТИНГ ПІД ЧАС ВІЙНИ: ДОСВІД ТА СУЧАСНІСТЬ»

У БІНПО ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ СТУДІЇ КОРПОРАТИВНОГО ТИМБІЛДИНГУ «МАРКЕТИНГ ПІД ЧАС ВІЙНИ: ДОСВІД ТА СУЧАСНІСТЬ»

14 лютого 2024 року у Білоцерківському інституті неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України відбулося перше у 2024 році засідання Студії корпоративного тимбілдингу, участь у якому взяли науково-педагогічні працівники Інституту, а також здобувачі вищої освіти. Засідання відбулося у формі методологічного семінару на тему: «Маркетинг під час війни: досвід та сучасність».

Модераторкою студії виступила Лідія Горошкова, професорка кафедри педагогіки, психології та менеджменту, докторка економічних наук, професорка.

На початку семінару Лідія Анатоліївна запропонувала присутнім відповісти на проблемне питання: «Чи є місце маркетингу під час війни?». Після того, як бажаючі висловили свою думку, модераторка навела деякі приклади часів Другої світової війни, часів Громадянської війни у США у середині ХІХ століття та німецька торгова марка Mercedes-Benz.

Лідія Анатоліївна також повідомила присутнім, що на тлі розпочатої росією війни в Україні багато світових брендів пішли з російського ринку. Навіть компанія Coca-Cola, яка спочатку заявила про бажання залишитися на російському ринку, згодом покинула його.

Цікавим був приклад компанії «Чумак», яка є потужним українським виробником соняшникової олії, кетчупів та макаронних виробів. Вона була релокована з тимчасово окупованої території України і зараз випускає свою продукцію на потужностях конкурентів по всій її території. Інша українська компанія з виготовлення молочної продукції «Галичина» на своїй продукції розмістила карту України з усіма її областями, в т. ч. з АР Крим.  

Також маркетингом під час війни займаються волонтери з метою отримати кошти для ЗСУ. Так, Сергій Притула організував аукціон, де за 500 тис. доларів була продана картина української художниці Марії Приймаченко «Квіти, вирослі коло четвертого енергоблоку».   

Тема виступу Лідії Анатоліївни викликала жваву дискусію серед присутніх та ряд запитань і коментарів до модераторки в контексті актуальності теми маркетингу освітніх послуг та брендінгу закладів освіти.

Щиро дякуємо Лідії Горошковій за цікаву, корисну та надзвичайно актуальну інформацію, яка спонукає замислитись про роль маркетингу у нашому житті!