У ННІМП ВІДБУВСЯ ВЕБІНАР «КІБЕРГРАМОТНІСТЬ ДЛЯ КІБЕРПРОФІЛАКТИКИ»

У ННІМП ВІДБУВСЯ ВЕБІНАР «КІБЕРГРАМОТНІСТЬ ДЛЯ КІБЕРПРОФІЛАКТИКИ»

24 травня 2022 року в рамках профорієнтаційної та рекламно-просвітницької діяльності було проведено вебінар Валентиною Івановою, доктором економічних наук, професором, професором кафедри економіки, підприємництва та менеджменту Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ННІМП на тему «Кіберграмотність для кіберпрофілактики».

Під час вебінару спікер поділилася власним багаторічним досвідом наукової та практичної діяльності в сфері цифрових інформаційних технологій. Головний акцент було зроблено на їх ролі в сучасних процесах суспільного життя та актуальності набуття знань для зниження ризиків перебування у цифровому світі.

Професор Валентина Іванова наголосила на позитивних та негативних аспектах, пов’язаних з використанням Інтернету, соціальних мереж та іншому інструментарії сучасних комунікацій. Учасники вебінару дізналися про досвід роботи таких цифрових гігантів як Google, Facebook, TicTok щодо формування інформаційного портрету людей на основі особистої та поведінкової інформації та проблем збереження ними цих даних.

Головна частина вебінару була присвячена формуванню навичок кіберграмотності слухачів для кіберпрофілактики, тобто безпечного використання соціальних мереж, мережі, Wi-Fi, сайтів, месенджерів, електроної пошти. Професор Валентина Іванова приділила суттєву увагу правилам формування цифрових профілів на різних ресурсах, методам і способам протидії кібершахрайству. Слухачі дізналися про позитивні та негативні риси соціальної інженерії та розглянули основні  види цифрового шахрайства, що здійснюються за її допомогою, зокрема фішинг, вішинг, фармінг тощо.

На вебінарі професор Валентина Іванова зацікавила присутніх інформацією про суть та роль метаданих фотоматеріалів і текстів у забезпеченні особистої безпеки, наголосила на правилах формування та захисту Google-аккаунту, безпеці з’єднань і передачі даних, наслідках дії шкідливого програмного забезпечення.

Вебінар відвідали школярі, здобувачі освіти, працівники Університету, бібліотекарі, представники закладів вищої освіти, коледжів України та державних структур. Територіально були представлені міста Київ, Харків, Хмельницький, Полтава та інші.