УЧАСТЬ БІНПО У ВЕБІНАРІ ДЕРЖАВНОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ «ВАУЧЕР НА НАВЧАННЯ»

УЧАСТЬ БІНПО У ВЕБІНАРІ ДЕРЖАВНОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ «ВАУЧЕР НА НАВЧАННЯ»

14 червня 2023 року члени Відбіркової комісії Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України взяли участь у вебінарі «Ваучер на навчання», організованого Державним центром зайнятості.

Вебінар провела Лілія Грабовська, заступник директора Департаменту-начальник управління професійного навчання та професійної орієнтації Державного центру зайнятості.

Лілія Анатоліївна, насамперед, пояснила, що ваучер – це документ, який дає право безоплатно здобути освіту за затвердженим переліком професій та спеціальностей. Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання і не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Поточна максимальна вартість його складає 26 840 грн. Оплачує ваучер Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Щоб отримати ваучер на навчання, необхідно подати заявку онлайн або звернутися до найближчого Центру зайнятості.

Лілія Грабовська назвала категорії осіб, які мають право на отримання ваучера: громадяни, які мають професійно-технічну чи вищу освіту, не зареєстровані в службі зайнятості та: вік яких становить 45 та більше років, а страховий стаж є не меншим 15-ти років; які були звільнені з військової служби та служби в органах внутрішніх справ у зв’язку із скороченням чисельності штату або за станом здоров’я до досягнення пенсійного віку, за наявності вислуги не менше 10 років, які не набули права на пенсію; звільнені з військової служби після участі у проведенні АТО/ООС до досягнення пенсійного віку; внутрішньо переміщені особи за відсутності підходящої роботи; особи, які в період дії воєнного стану отримали поранення внаслідок військової агресії; особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення свободи внаслідок збройної агресії проти України (ст. 30 Закону України «Про зайнятість населення»).

Механізм видачі ваучерів на навчання регламентуються «Порядком видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності деяких категорій громадян на ринку праці», який затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 207 від 12.03.2013 року. Згідно цього Порядку, зарахування особи на навчання на підставі ваучера здійснюється закладами освіти. Договір про навчання укладається між закладом освіти та особою протягом 90 днів після видачі ваучера.

Перелік професій, спеціальностей для навчання, за якими може бути виданий ваучер, затверджений наказом Міністерства економіки України № 2040 від 11.04.2023 року. Серед цього переліку також є спеціальність «Психологія», яку можна здобути у Білоцерківському інституті неперервної професійної освіти.

На сайті Міністерства освіти і науки України міститься перелік закладів освіти, які мають право здійснювати діяльність на рівнях вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти, для навчання в яких може бути виданий ваучер. Одним із таких закладів освіти є Білоцерківський інститут неперервної професійної освіти, в якому можна здобути освіту за спеціальністю 053 «Психологія» на другому (магістерському) рівні вищої освіти.

Вебінар «Ваучер на навчання», організований Державним центром зайнятості, викликав справжню зацікавленість учасників.

Дякуємо спікеру та організаторам за актуальну і практично цінну інформацію!