УЧАСТЬ БІНПО У ВЕБІНАРІ «СТРЕС. НАВЧАННЯ НАВИЧКАМ САМОДОПОМОГИ ПРИ СТРЕСІ В УМОВАХ ВІЙНИ» (проєкт USAID «Економічна підтримка України»)

УЧАСТЬ БІНПО У ВЕБІНАРІ «СТРЕС. НАВЧАННЯ НАВИЧКАМ САМОДОПОМОГИ ПРИ СТРЕСІ В УМОВАХ ВІЙНИ» (проєкт USAID «Економічна підтримка України»)

11 вересня 2023 року Білоцерківський інститут неперервної професійної освіти взяв участь у вебінарі «Стрес. Навчання навичкам самодопомоги при стресі в умовах війни» для освітян, здобувачів освіти та наставників у підприємствах.

Проведення вебінару є можливим завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Проєкту USAID «Економічна підтримка України».

На вебінарі було 95 точок підключення з різних куточків України. Від БІНПО у вебінарі брала участь Вікторія Сидоренко, директорка, докторка педагогічних наук, професорка.

Мета вебінару: зорієнтувати учасників щодо інструментів перезавантаження та подолання стресу.

Війна – потужний чинник стресу, тож цілком природно, що багато людей зараз відчувають тривожність, пригніченість, не можуть знайти в собі сили на буденні справи тощо. З якими симптомами можна впоратися самостійно, а коли варто звернутися до фахівців? Як можна допомогти собі, аби не поглибити стресовий стан?

На ці питання відповідала Вікторія Соловйова, тренерка, спеціалістка з психосоціального супроводу Центру психічного здоров’я НаУКМА Вікторія Соловйова – психологиня і психотерапевтка, керівниця Центру психосоціальної реабілітації Національного університету «Києво – Могилянська академія» м. Покровська, член Української спілки психотерапевтів, досвід роботи в практичній психології 22 роки, в психотерапії 12 років. Використовує системний та інтегративний підхід, заснований на різних науково-обґрунтованих методах: терапія СЕТА (один з підходів когнітивно-поведінкової терапії), системна сімейна психотерапія, гештальт-підхід.

Більшість із нас настільки звикли до хронічного довгострокового стресу, що часто не усвідомлюємо це, поки не опиняємося на межі. Людина в стресовому стані може переживати різні почуття: від жаху до безсилля. Ситуація тривалої війни вимагає мобілізації та розуміння того, як можна впоратися із неприємними емоціями та думками, з тілесними проявами стресу. Першим кроком до контролю стресу Вікторія Соловйова назвала знання симптомів та розуміння психофізіології стресу. А головне – знання того, як надолужити внутрішні ресурси особистості, стабілізувати їх та відновити.

Під час вебінару учасники опанували практичні навички подолання стресу за допомогою перевірених технологій та дієвих інструментів.

Спікерка акцентувала увагу, що стрес відчувається на тілесному рівні. Тому запропоновано навчитися використовувати тіло для заспокоєння та відновлення. Учасники отримають 4 інструменти самодопомоги і самовідновлення.

Від участі у вебінарі учасники отримали такі результати: знання щодо природних способів зниження рівня кортизолу; формування вміння використовувати практичний підхід для полегшення стресу та тривоги; здатність виконувати вправи для полегшення стресу та тривоги.

Вдячні організаторам вебінару за актуальний матеріал, ефективні техніки для саморегуляції психічного стану при стресі в умовах війни.