УЧАСТЬ БІНПО В ГЛОБАЛЬНІЙ ЛЕКЦІЇ КАРЛОСА СОРІАНО-МАСА «ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ АКТИВНОСТІ МОЗКУ В СТАНІ СПОКОЮ» (ІСПАНІЯ)

УЧАСТЬ БІНПО В ГЛОБАЛЬНІЙ ЛЕКЦІЇ КАРЛОСА СОРІАНО-МАСА «ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ АКТИВНОСТІ МОЗКУ В СТАНІ СПОКОЮ» (ІСПАНІЯ)

06 червня 2023 року науково-педагогічні працівники Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України взяли участь в глобальній лекції Карлоса Соріано-Маса, доцента кафедри кількісної психології в Університеті Барселони (Іспанія), старшого наукового співробітника Інституту біомедичних досліджень, із теми: «Підходи до оцінки активності мозку в стані спокою».

Участь у лекції взяли науково-педагогічні працівники кафедри педагогіки, психології та менеджменту та здобувачі освіти за спеціальністю 011 Освітні, педагогічні науки.

Карлос Соріано-Mас викладає кількісну психологію в Університеті Барселони (Іспанія). Його дослідження стосуються нейронаук, психіатрії та психології і сфокусовані на описі змін на рівні нейронних мереж мозку при розладах психічного здоров’я. У ході своїх досліджень Карлос Соріано-Mас використовує різні методи нейровізуалізації, починаючи від аналізу морфометричних особливостей і закінчуючи описом аномальних патерів функціональних взаємозв’язків між віддаленими ділянками мозку. Отримані у ході досліджень знання застосовуються при вивченні розладів настрою та тривожних розладів, особливо – при дослідженні обсесивно-компульсивних розладів, в яких він є визнаним експертом.

Окрім Барселонського університету, Карлос Соріано-Mас співпрацює з Біомедичним науково-дослідним інститутом Беллвідж (м. Барселона, Іспанія). Інститут є клінічною науково-дослідною установою, де він працює з даними реальних пацієнтів і розробляє у співпраці з іншими фахівцями в галузі психічного здоров’я дослідницькі програми з чітко визначеною трансляційною метою.

Інститут має широку мережу міжнародних партнерів з п’яти континентів і є членом-засновником міжнародного консорціуму ENIGMA-OCD, який володіє найбільшою клінічною, нейровізуалізаційною та генетичною базою даних пацієнтів з обсесивно-компульсивним розладом, що містить відомості про більш ніж 3000 осіб.

Карлос Соріано-Mас є автором понад 200 наукових праць у міжнародних журналах, зокрема: Biological Psychiatry, Molecular Psychiatry та Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

У своїй лекції Карлос Соріано-Mас зазначив, що дослідження функціональної нейровізуалізації традиційно надає інформацію про мозкову активність під час виконання різних когнітивних, емоційних або сенсомоторних дій. Але за останні роки було досягнуто значного прогресу в розробці методів, спрямованих на опис патернів активності між віддаленим мозком, так званою «зоною спокою». Це відкрило нове розуміння функціонування мозку та його змін.

Також лектор вказав на різні методи вивчення активності мозку в стані спокою, а також на те, як цю інформацію можна поєднати, щоб забезпечити інтегрований звіт про роботу мозку.

Лекція Карлоса Соріано-Маса викликала надзвичайну зацікавленість у всіх присутніх, оскільки для розуміння поведінки людини треба враховувати її глибинні причини, на які впливає і стан окремих зон кори головного мозку.

Щиро дякуємо модератору та організаторам лекції за актуальну та корисну інформацію!