УЧАСТЬ ДЗВО «УНІВЕРСИТЕТ МЕНЕДЖМЕНТУ ОСВІТИ» У ВСЕУКРАЇНСЬКІЙ АКЦІЇ «РАДІОДИКТАНТ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ» - 2023

УЧАСТЬ ДЗВО «УНІВЕРСИТЕТ МЕНЕДЖМЕНТУ ОСВІТИ» У ВСЕУКРАЇНСЬКІЙ АКЦІЇ «РАДІОДИКТАНТ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ» - 2023

Щороку науково-педагогічні, педагогічні працівники, здобувачі ДЗВО «Університет менеджменту освіти» долучаються до участі в написанні диктанту, який об’єднує усіх бажаючих, від сходу до заходу, півдня та півночі нашої країни. Радіодиктант національної єдності розпочав своє «написання» з 2000 року і не тільки не втратив своєї актуальності, а постійно набирає обертів як серед українців, так і серед бажаючих долучитися до акції далеко за межами нашої Батьківщини. Це своєрідний найбільший україномовний флешмоб на сьогодні.

У День української писемності та мови відбулася трансляція Радіодиктанту національної єдності-2023, який відтепер відзначатиметься 27 жовтня щорічно.

Цьогорічний диктант називався «Дороги України», його авторкою стала поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Текст Радіодиктанту зі студії зачитав актор і театральний режисер Олексій Гнатковський. До методичної роботи над радіодиктантом традиційно долучилася мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко.

«Це наш освітньо-науковий фронт, що також наближає нашу Велику Перемогу!» – з таким гаслом ректор ДЗВО «Університет менеджменту освіти» Микола Кириченко долучився до написання Всеукраїнського диктанту спільно з Уповноваженим із захисту державної мови в Україні Тарасом Кремінем, т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростиславом Карандєєвим, заступником глави Донецької обласної державної адміністрації Юлією Костюніною та іними колегами.

Спільнота ДЗВО «Університет менеджменту освіти» також охоче підтримала ініціативу ректора та флешмоб, перевірила себе на грамотність і знання нової редакції Українського правопису, а разом з тим продемонструвала єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово. Радіодиктант об’єднав понад 450 осіб із числа науково-педагогічних, педагогічних працівників, здобувачів вищої освіти, слухачів курсів підвищення кваліфікації, ключових стейкголдерів у реальному та віртуальному освітньому просторі Університету.

Кожен з нас, щороку, беручи участь у такому флешмобі, пишається тим, що маємо таку співучу українську мову, що вільно можемо нею розмовляти, яка позиціонує нашу ідентичність.

Головна мета Всеукраїнського Радіодиктанту національної єдності – не перевірити грамотність учасників, а об’єднати українців і знавців української мови по всьому світу, виховувати любов до рідної мови, бажання плекати її та берегти історію й культуру нашої Батьківщини.

Кожен українець в тилу щодня має робити щось для спільної Перемоги, як це роблять хлопці і дівчата на передовій. Зокрема, варто єднатися навколо важливих тем, шукати те, що нас, українців, об’єднує, а не навпаки. Наша мова це не просто засіб спілкування, це наша душа, наше національне джерело сили та гордості. Україна має не просто пережити цю війну, вона має вийти з неї сильнішою, чистішою, демократичнішою, європейською країною. Саме це виборюють українські патріоти.

Дякуємо ЗСУ за можливість навчатися та працювати!