ВІД ДУХОВНОСТІ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ МОБІЛЬНОСТІ

ВІД ДУХОВНОСТІ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ МОБІЛЬНОСТІ

14 лютого 2024 року в Українському кризовому медіа-центрі відбулась прес конференція «Від духовності до професійної мобільності: шлях сучасного студента до унікального розвитку»Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України з педагогами України за участі освітян Сарненської міської ради Сарненського району Рівненської області.

Мета зустрічі полягала в аналізі стану духовно-моральної освіти в українському суспільстві сьогодення, окресленні пріоритетів розвитку ключових компетентностей здобувачів освіти від духовності до професійної мобільності і до унікального розвитку, управління закладами освіти України в умовах євроінтеграції, заохоченні всіх присутніх обмінятися ідеями та думками щодо розвитку духовності та професійної мобільності майбутніх фахівців в сучасних умовах, а також у презентації освітніх програм, за якими здійснюється підготовка в Університеті менеджменту освіти.

Спікерами виступили: Ірина Сіданіч, доктор педагогічних наук, професор ДЗВО «Університет менеджменту освіти»; Руслана Третяк, директор Комунальної установи «Сарненський центр професійного розвитку педагогічних працівників» Сарненської міської ради Сарненського району Рівненської області; Вʼячеслав Супрун, директор Навчально-наукового інституту менеджменту та психології; Тетяна Волотовська, завідувач кафедри педагогіки, адміністрування і спеціальної освіти ДЗВО «УМО»; Тетяна Рожнова, професор кафедри педагогіки, адміністрування і спеціальної освіти ДЗВО «УМО»; Олексій Лавор, радник Сарненського міського голови, співголова ГО «Українська асоціація педагогів-християн», вчитель християнської етики; Діана Кошкіна, начальник Управління освіти Сарненської міської ради Сарненського району Рівненської області.

Співорганізатор заходу Ірина Сіданіч, доктор педагогічних наук, професор, гарант освітньої програми «Християнська педагогіка. Капеланство» ДЗВО «УМО» зазначила, що в умовах кризи компетентностей, зростаючої конкуренції на ринку освітніх послуг зможе вижити лише гнучкий і адаптивний фахівець, готовий до впровадження освітніх інновацій, неперервного розвитку педагогічної майстерності. Сьогодні важливо перейти від мотивації «уникання невдач» до мотивації «досягнення успіху», зміни напряму «від» на напрям «до». Викладання в закладах освіти варто зосередити на таких проблемах як: цінність людського життя у ХХІ сторіччі, філософія війни, концепт «гідність людини» у контексті сучасних воєнних реалій в Україні, український героїзм як національно-історичний феномен, необхідно орієнтуватися на фундаментальні екзистенційні цінності – життя людини як найвища цінність, свобода, гідність, правда, справедливість тощо. Така позиція слугуватиме зміцненню духовних сил української нації, особливо, в умовах війни.

Вʼячеслав Супрун, кандидат економічних наук, доцент привітав від імені ректора ДЗВО «Університет менеджменту освіти» Миколи Кириченка освітянську громаду Сарненського району Рівненської області і представив можливості Інституту щодо надання формальної та неформальної освіти, отримання престижних сучасних спеціальностей, ознайомив з умовами навчання в Університеті, наголосив на перевагах, можливостях, які мають здобувачі освіти.

Як зазначила, директор Комунальної установи «Сарненський центр професійного розвитку педагогічних працівників» Сарненськоі міської ради Сарненського району Рівненської області Руслана Третяк, досвід роботи центру професійного розвитку педагогічних працівників показує, як потрібно з дошкілля до вищої школи, післядипломної освіти і загалом в освіті протягом всього життя займатися розвитком духовності. І висловила переконання, що саме в Сарненському районі та в Рівненській області основи християнської етики мають бути найголовнішим напрямом роботи в Україні.

«Все наше життя має бути проникнуте християнськими цінностями. Національно-патріотичне виховання стає пріоритетним, український народ багато років тому обрав для свого особистого, сімейного і суспільного життя цінності мови, віри, історії, патріотизму як «зброї духовного фронту», – заявив Олексій Лавор, радник Сарненського міського голови, співголова ГО «Українська асоціація педагогів-християн», вчитель християнської етики, який проаналізував стан духовно-морального виховання як складову частина національно-патріотичного виховання дітей і молоді.

Як зазначила професор Ірина Сіданіч, цьому сприятимуть реалізовані напрацювання, зокрема, модельна навчальна програма «Духовність і мораль у житті людини і суспільства» та презентовані підручники для 5-го класу «Духовні і моральні основи у житті людини» та 6-го класу «Духовні і моральні основи у житті суспільства».

У ході прес конференції з досвідом соціально-емоційного навчання, умовами розвитку навичок та підтримки дітей і молоді, особливостями управління закладами освіти України в умовах євроінтеграції ознайомили: Тетяна Волотовська, завідувач кафедри педагогіки, адміністрування і спецосвіти та доцент Тетяна Рожнова.

Презентацію нової духовної літератури ЕЕМ організував методист ВБФ «Східноєвропейська гуманітарна місія» магістр, християнської педагогіки Олександр Дорохов.

На завершення заходу Вʼячеслав Супрун від імені ректора ДЗВО «Університет менеджменту освіти» Миколи Кириченка вручив подяки педагогам Рівненщини за плідну співпрацю, а також запросив педагогічних працівників та їхніх випускників навчатися в Університеті за відповідними освітньо-професійними програмами.

З нетерпінням чекаємо на нові зустрічі наших здобувачів вищої освіти, освітян різних областей, випускників кафедри педагогіки, адміністрування і спеціальної освіти Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти», менторів!

З відео прес-конференції можна ознайомитись на сайті Українського кризового медіа-центру: http://surl.li/qosry