Відбулася Х Міжнародна науково-практична конференція «Психолого-педагогічний супровід професійної підготовки та підвищення кваліфікації фахівців в умовах трансформації освіти»

Відбулася Х Міжнародна науково-практична конференція «Психолого-педагогічний супровід професійної підготовки та підвищення кваліфікації фахівців в умовах трансформації освіти»

21 травня 2021 року в Навчально-науковому інституті менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України відбулася Х Міжнародна науково-практична конференція «Психолого-педагогічний супровід професійної підготовки та підвищення кваліфікації фахівців в умовах трансформації освіти». Організатор конференції - кафедра психології та особистісного розвитку ННІМП ДЗВО «УМО» НАПН України.

Співорганізатори конференції - Міністерство освіти і науки України, Національна академія педагогічних наук України, кафедра психології управління Центрального інституту післядипломної освіти ДЗВО «УМО», лабораторія організаційної і соціальної психології Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПНУ, Український філіал міжнародного інституту розвитку інтелекту «Всеукраїнський інститут розвитку інтелекту» (республіка Корея), Університет імені Яна Длугоша в м. Ченстохова(республіка Польща).

З вітальним словом до учасників конференції звернулися: Муранова Наталія Петрівна,т.в.о. ректора ДЗВО «УМО», проректор з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків, доктор педагогічних наук, професор; Спірін Олег Михайлович, проректор з наукової роботи та цифровізації ДЗВО «УМО», член-кореспондент НАПН України, доктор педагогічних наук, професор; Карамушка Людмила Миколаївна,заступник директора Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПН України з науково-організаційної роботи та міжнародних наукових зв’язків, дійсний член (академік) НАПН України, доктор психологічних наук, професор.

На пленарному засіданні всі виступи викликали жвавий інтерес та дискусію, оскільки теми були актуальними, сучасними, дослідницькими. Зокрема, у виступі доктора психологічних наук, професора, завідувача кафедри психології управління ЦІПО ДЗВО «УМО» Бондарчук Олени Іванівни було порушено проблему «Психологічна безпека освітнього середовища та її специфіка в умовах дистанційного навчання під час карантину». Неабияку зацікавленість викликали виступ доктора психологічних наук, професора, завідувача кафедри психології управління ННІМП ДЗВО «УМО» Лушина Павла Володимировича, тама - «Двадцятьроків позитивної психології: еволюція уявлень про позитивне в роботі психолога». Поділилася своїм дослідженням у виступі доктор психологічних наук, професор Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича Балахтар Валентина Візіторівна з теми «Соціально-психологічні особливості професійної діяльності фахівців соціальної роботи». Актуальну тему для обговорення підняла доктор психологічних наук, професор, завідувач кафедри загальної і соціальної психології та психотерапії НПУ імені М. П. ДрагомановаСтавицька Світлана Олексіївна з проблеми «Переваги і недоліки онлайн-освіти в професійній підготовці фахівця». Проблема перфекціонізму науково-педагогічного персоналу вищої школи була детально висвітлена у виступі кандидата психологічних наук, доцента кафедри практичної психології Інституту людини Київського університету імені Бориса Грінченка ГрубіТамари Валеріївни. Також не може лишитись поза увагою колег і виступ доктора психологічних наук, завідувача кафедри теоретичної та практичної психологіїІнституту права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка» на тему «Сучасні виклики у консультаційній роботі психолога» Сняданко Ірина Ігорівна.

Жоден виступ науковців і дослідників не лишився поза увагою організаторів та учасників конференції, про що свідчили відгуки і дискусії у чаті.

Пізнавальним та інноваційним за формою і змістом був запропонований майстер-клас: «Стабілізація системи особистості, що розвивається: практика надання допомоги в період пандемії COVID-19» доктора психологічних наук, професора, завідувача кафедри психології управління ННІМП ДЗВО «УМО» Лушина Павла Володимировича.

На завершення науковцями було підсумовано роботу Х Міжнародної науково-практичної конференції «Психолого-педагогічний супровід професійної підготовки та підвищення кваліфікації фахівців в умовах трансформації освіти». Директорка ННІМП ДЗВО «УМО», кандидатка педагогічних наук, доцентка Рожнова Тетяна Євгенівна подякувала організаторам, співорганізаторам, всім учасникам конференції за актуальні, змістовні виступи та наукові дослідження, проведений на високому професійному рівні майстре-клас, сучасність і новизну висвітлених проблем психологічної й педагогічної науки; цікаві дискусії та побажала всім неймовірного професійного зростання, особистісного розвитку, досягнення поставлених цілей і нових наукових досліджень на благо розвитку української науки та освіти.