Відбувся онлайн-лекторій «Г.С. Сковорода: Коврайський період життєтворчості»

Відбувся онлайн-лекторій «Г.С. Сковорода: Коврайський період життєтворчості»

12 липня 2022 року відбувся онлайн-лекторій «Г.С. Сковорода: Коврайський період життєтворчості».

Захід, що проходив у межах «Музейного марафону – 2022», приурочений до 300-річчя від дня народження Г.С. Сковороди. СпіворганізаториКПНЗ «Київська Мала академія наук учнівської молоді», ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, Національна академія педагогічних наук України, Коврайський навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа I–III ступенів – дошкільний навчальний заклад» імені Г.С. Сковороди Гельмязівської сільської ради Золотоніського району Черкаської області, Літературний музейм Григорія Сковороди, Національна спілка краєзнавців України.

Мета онлайн-лекторію: вивчення педагогічної та наукової діяльності Г. Сковороди, видатного філософа, просвітителя-гуманіста, поета України, який упродовж усього свого життя вивчав, пропагував виховання людини, педагогіку свободи, історико-культурне надбання українського народу.

Об’єднання учнівської молоді, освітян, педагогів, науковців, краєзнавців, музейників, пам’яткознавців для збереження культурних цінностей, закладених у філософських працях Г. Сковороди, є надзвичайно актуальними для згуртованості нашого народу в умовах війни.

З вітальним словом до учасників онлайн-лекторію звернулася Лариса Карчина – завідувачка відділу навчально-виховної роботи КПНЗ «Київська Мала академія наук учнівської молоді», керівник секції «Педагогіка» відділення філософії та суспільствознавства, яка зазначила, що творча спадщина Г. Сковороди є джерелом мудрості для українського народу і що сьогодні вона є дуже актуальною. Особливо зараз, коли відчувається гостра потреба в єднанні, співпраці, дружбі.

Із вітальним словом до учасників онлайн-лекторію також звернувся Микола Кириченко – ректор ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, який зазначив, що «…освітяни та науковці на правильному шляху, коли і ті, хто навчає, і ті, хто навчається, залучаються до творчості світоча нашої культури, до творчості видатного філософа Г. Сковороди. Цей прекрасний захід проводимо на освітньо-науковому фронті з метою дослідити філософські думки Г. Сковороди у с. Коврай. Це все на користь нашій освіті, нашому українському духові, щоб наблизити нашу перемогу!».

У доповіді Інна Отамась зазначила, що «…Г. Сковорода писав і турбувався про цінності, які є актульними для наших учнів і суспільства й сьогодні, зокрема, це життя, здоров’я, сонце, дозвілля, можливість розмовляти, мовчати тощо. Г. Сковорода любив і дбав про українську природу і землі. Його філософія про життя як ніколи потрібна нині. Ми разом із нашими ЗСУ прагнемо зберегти наше минуле і турбуємося про наше майбутнє».

У процесі онлайн-лекторію Людмила Різник представила і детально розглянула інтерактивний туристично-краєзнавчий маршрут «Коврайський світ Григорія Сковороди», а також презентувала онлайн-Літературний музей Григорія Сковороди. Вона наголосила, що Г. Сковорода був дуже гарним учителем для своїх учнів. Він писав «Хто думає про науку, той любить її, а хто її любить, той ніколи не перестає вчитися».

Із віршами Г.С. Сковороди на захід долучилися учні Коврайського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа I–III ступенів – дошкільний навчальний заклад» імені Г.С. Сковороди Гельмязівської сільської ради Золотоніського району Черкаської області: «Всякому городу нрав і права» (Дарина Горошко); «Гей поля, поля зелені» (Софія Скворцова); «Де лібертате» (Аліна Томощук).

До обговорення долучилася Лідія Ткаченко, завідувачка сектору науково-аналітичного опрацювання і поширення інформації НАПН України, яка зазначила, що «… принципи Г. Сковороди уваги до дитини, розвитку її здібностей відповідно до задатків і нині присутні в наших ідеях і реформуванні освіти. Проєкт «Сковорода 300» надзвичайно значущий. Він актуалізує нам потребу у формуванні нації, єдності, суб”єктності. Про це дуже багато є в працях Г. Сковороди».

Перегляд науково-практичного онлайн-лекторію «Г.С. Сковорода: Коврайський період життєтворчості» доступний на каналі YouTub КПНЗ «Київська Мала академія наук учнівської молоді» за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=oa-l05tWw6o&list=PLaalsWmDTnt1i42zHjK2uRf6N2g0Jecn2&index=3

Запрошуємо всіх охочих долучитися до професійного партнерства (nv-umo@ukr.net). Крокуємо до перемоги разом!