ВІДБУВСЯ СЕМІНАР «МОЖЛИВОСТІ ПРОГРАМИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ ЕРАЗМУС+ ДЛЯ НАПН УКРАЇНИ»

ВІДБУВСЯ СЕМІНАР «МОЖЛИВОСТІ ПРОГРАМИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ ЕРАЗМУС+ ДЛЯ НАПН УКРАЇНИ»

Національною академією педагогічних наук України та Національним Еразмус+ офісом в Україні у межах реалізації Меморандуму про співпрацю 06 вересня 2022 року в залі засідань Президії НАПН України було проведено семінар «Можливості Програми Європейського Союзу Еразмус+ для НАПН України».

До участі в семінарі запросили керівників, відповідальних за міжнародне співробітництво, працівників та всіх зацікавлених осіб наукових установ та університету НАПН України.

У заході взяла участь проректор з навчально-наукової, освітньої роботи та міжнародних зв’язків Наталія Муранова, директор Центрального інституту підвищення кваліфікації  Тамара Сорочан, директор Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти Вікторія Сидоренко, директор Центру міжнародного співробітництва та освіти Світлана Грицай, завідувачі кафедр, науково-педагогічні та педагогічні працівники ДЗВО«Університет менеджменту освіти» НАПН України.

Василь Кремень, президент НАПН України привітав учасників семінару та акцентував увагу освітянської спільноти на нових дослідженнях та інновацій в Україні за підтримки європейської комісії в Європейському Союзі, розповів про сучасні пріоритети, структури та напрями Програми Еразмус +, нові глобальні та індустріальні виклики, що постануть перед світовою спільнотою протягом наступного десятиліття, а також те, що Програма Еразмус + сприяє співпраці та посилює вплив досліджень та інновацій у розробці, підтримці та реалізації політики ЄС в Україні, створюючи умови для кращого розповсюдження знань та технологій.

Володимир Луговий, перший віце-президент НАПН України розповів про  можливості Програми Європейського Союзу Еразмус+ та закликав «сміливо» освітянам, вченим розпочинати проєктні розробки та дослідження для успішного входження до Європейського простору освіти і популяризувати свої доробки на міжнародній арені.

Світлана Шитікова, координаторка проєкту Ерасмус+ в Україні, передала найкращі побажання з Брюсселю, де вона наразі перебуває з візитом, присутнім в залі засідань НАПН України, а також всім, хто долучився до семінару онлайн. Вона нагадала, що у нас з’явились додаткові можливості та нові підходи до академічної мобільності в воєнний час. Європейська університетська спільнота пропонує для українських здобувачів вищої освіти та науково-педагогічних працівників максимально широкий доступ до баз проєктів  своїх університетів та отримання різноманітної  інформації про участь у мобільності, яка може бути як фізичною, так і віртуальною та виділенню фінансової підтримки учасникам мобільності з України.

Жанна Таланова, доктор педагогічних наук, старший науковий співробітник, доцент, головний науковий співробітник відділу забезпечення якості вищої освіти Інституту вищої освіти НАТН України, менеджер Національного Еразмус+ офісу в Україні представила презентацію про ключові складові успішного впровадження програм ЄС Еразмус+, Жан Моне. У своїй доповіді вона відзначила, що Програма 2021-2027 рр. є більш «зеленою», цифровою та інклюзивною для всіх категорій населення без вікових обмежень і популяризує активнішу участь молоді в демократичному житті суспільства. Можливості відкриті для різних типів організацій як для закладів вищої освіти та бізнесу, а також окремі особи можуть подаватись індивідуально на конкурси грантів і долучатися до проєктів, які виграють різні організації.

Багато цікавого та корисного було почуто від Жанни Таланової щодо реєстрації заяв для участі в програмах Європейського Союзу Еразмус +.

Новий етап, в межах міжнародного виміру, розширює можливості співпраці у сфері освіти задля виконання завдань Європейського простору освіти, Плану дій діджіталізації професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти та вищої освіти Європейської програми компетентностей та інших стратегій ЄС.