ЗИМОВА  ТОЛОКА  ПОЗАШКІЛЬНИКІВ  ЯК  АЛЬТЕРНАТИВНА  ФОРМА  ПІДВИЩЕННЯ  КВАЛІФІКАЦІЇ

ЗИМОВА ТОЛОКА ПОЗАШКІЛЬНИКІВ ЯК АЛЬТЕРНАТИВНА ФОРМА ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ

Сучасне позашкільна освіта України знаходиться у активному стані реформування та розвитку. Наразі ведеться обговорення проекту нової Концепції позашкільної освіти, розробляються творчою групою при МОН України нормативно-правові акти з питань позашкільної освіти у зв’язку з прийняттям нового Закону України «Про освіту». Такі перетворення зумовлюють важливість підготовки педагогічних та управлінських кадрів позашкілля до впровадження сучасних інновацій.

У свою чергу система післядипломної педагогічної освіти також не стоїть на місці, ведеться пошук альтернативних форм підвищення кваліфікації як у курсовий так і у міжкурсовий періоди, що зумовлює забезпечення безперервного навчання освітян.

Саме таку активну позицію займає  Університет менеджменту освіти НАПН України.

З огляду на сучасні виклики, які стоять перед позашкіллям, науковцями та освітянами УМО було розроблено програму професійного розвитку для працівників закладів позашкільної освіти, яка має назву «Толока позашкільників» (автор ідеї - О.В. Просіна,  к.п.н.,  доцент кафедри філософії і освіти дорослих Університету).

Надихаємо поняття «Толока» новими сенсами – творчі зустрічі активних, творчих освітян для знаходження у спільній взаємодії шляхів ефективного управління виховною діяльністю закладу позашкільної освіти.
Толока проходить на засадах партнерського типу взаємодії, у діалозі, дискусіях, обговореннях, ділових іграх тощо.

Так, 25 - 28 січня 2018 року пройшла перша Зимова толока. Організаторами заходу були: кафедра філософії і освіти дорослих ЦІППО УМО НАПН України та Івано-Франківський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти за темою: «Від демократичного управління  до  творчої  особистості».

25 січня ц. р. зранку учасників Толоки гостинно зустріли в Центрі патріотичного виховання учнівської молоді ім. Степана Бандери, що в м. Івано-Франківську.  Директор закладу Галина Савченко провела цікаву екскурсію Центром – це сучасна архітектурна споруда, яка нагадує своїми формами криївки.  Експозиції у кімнатах спрямовані на формування в учнів відчуття національної ідентичності, активної громадянської позиції, любові до Батьківщини. Емоційною, щирою, натхненною була зустріч з поетом Франківщини - Нестором Мартинецем, який   презентував учасникам Толоки свою нову збірку «Нехай Господь благословить ваш шлях».

Офіційне відкриття Толоки  відбулося у Івано-Франківському ОІППО. Учасників привітав ректор ІФОІППО – к.п.н, доцент Роман Зуб`як, про актуальні проблеми та перспективи розвитку позашкільної освіти говорив у своїму виступі директор Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Михайло Косило.

Основна частина Толоки проходила в Навчально-оздоровчому центрі  ІФОІППО «Лімниця» у селі Віста, що на Івано-Франківщині. Сучасний освітній простір центру допоміг учасникам повністю зануритись у проблематику  заходу.

Учасники заходу були з різних куточків України: з Вінницької, Харківської, Луганської, Донецької, Кіровоградської, Київської, Івано-Франківської та  Львівської областей.   Це  продуктивні, креативнні, професійні, наполегливі, з почуттям гумору освітяни, які готові до змін, бажають самовдосконалюватися, взаємодіяти для впровадження інновацій в позашкільну  освіту.

Різноплановими та актуальними були їх виступи.

Так, про проектну діяльність Навчально-методичного центру міста Львова та сучасні функції методиста говорила у своєму виступі к.п.н. Олександра Гурин.  ЇЇ виступ викликав активне обговорення. Присутні підкреслили важливість розповсюджувати досвід львів'ян, бо, дійсно, методист має на меті підтримувати, супроводжувати, пропонувати ідеї, навчати новим технологіям і методам педагогів, а не лише здійснювати контроль та нагляд за роботою закладів.

Оксана Герасимчук, директор Крижопільського районного будинку школярів у своєму виступі «Діяти, а не чекати з моря погоди» визначила  пріоритетні підходи в своїй роботі з колективом та привела приклади дієвості, інноваційності, проактивності, креативності.  Керівник  гуртка «Terra incognito» з м. Сватове Луганської області Олександр Вдовін розказав, як можна доступно та ефективно розвіювати радянські історичні міфи, які існують на сході країни.

Зацікавив учасників Толоки і виступ з нестандартною назвою «Посібничок жебракування та нахабства» Євгенії Гридневої, методиста  Центральноукраїнського державного будинку художньої та технічної творчості (м. Кропивницький), яка  розкрила практичні шляхи застосування  технології  фандрайзинга.

Вразила учасників Толоки і просвітницька екскурсія до Історико-меморіального музею Степана Бандери. Професійною, зворушливою була розповідь екскурсовода, яка розкрила національно-патроітичні погляди родини Бандери та їх трагічну долю у таборах та вигнанні. Після екскурсії, під час обговорення учасники зазначали, що є бажання більше дізнатися про історичну постать Степана Бандери та маловивчені (особливо на східній частині  України) трагічні сторінки нашої історії.

За результатами опитування (із 21 учасників в опитані взяло участь 17) 94.1% респондентів відзначили, що участь у заході цілком сподобалася.

47.1% учасників найбільш цінним для себе вважають виконання вправ та участь в ділових іграх.

100% опитаних зазначили харчування та умови проживання як такі, що їх повністю задовільнили.

  

Також 100 % учасників відмітили важливість застосування методів електронної демократії для підготовки та під час проведення Толоки (на підготовчому етапі Толоки була створена група для спілкування у Facebook, проведене анонімне анкетування для визначення плану екскурсій, в Googl-документі учасники спільно складали програму та інше).

Проект професійного розвитку «Толока позашкільників» розпочато!

Попереду нові зустрічі. 11 - 12 квітня 2018 року відбудеться Весняна толока за темою: «Технологія управління виховною діяльністю у закладі позашкільної освіти» у м. Сєвєродонецьку на базі Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та Літня толока за темою: «Особистісна зрілість управлінця позашкільного закладу в умовах освітніх трансформацій», що відбудеться 5-7 червня ц.р. у м. Києві на базі Національного еколого-натуралістичного центру спільно з кафедрою філософії і освіти дорослих ЦІППО УМО НАПН України.

В  добру  путь !!!