Відбулась відкрита лекція керівника Проекту «Навчаємося разом. Фінська підтримка реформи української школи» професора Арто Ваахтокарі

Відбулась відкрита лекція керівника Проекту «Навчаємося разом. Фінська підтримка реформи української школи» професора Арто Ваахтокарі

Нова українська школа – це ключова реформа Міністерства освіти і науки України. Її успішність залежить, у першу чергу, від готовності педагогічних і керівних кадрів до змін. Потужний супровід реформи української школи забезпечує Міністерство закордонних справ Фінляндії та керівництво Проекту «Навчаємося разом. Фінська підтримка реформи української школи», який очолює  професор Гельсінського університету Арто Ваахтокарі.

Успішно розпочата і впроваджена Міністерством освіти і науки України, Інститутом модернізації змісту освіти, Національною академією педагогічних наук України, регіональними закладами ППО програма навчання вчителів початкових класів НУШ знайшла своє логічне продовження у створенні та впровадженні Типової програми підготовки регіональних тренерів для навчання керівників НУШ (наказ МОН від  13.12.2018 № 1392).

Очний етап навчання цієї категорії тренерів проводить кафедра публічного адміністрування та менеджменту освіти ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» (завідувач кафедри проф. Наталія Клокар) спільно з ТОВ «Міжнародний центр фінансово-економічного розвитку України» (директор Артем Тепляков), які безкоштовно забезпечують навчання за усіма модулями програми.

Використання сучасних інформаційних ресурсів, які пропонує МЦФЕР, забезпечує побудову індивідуальної освітньої траєкторії кожного тренера дистанційного етапу і передбачає реєстрацію на електронній платформі та виконання завдань модулів у зручний для слухача час. Активним учасником організації та змістового забезпечення навчання регіональних тренерів, що побудоване на використання сучасних інформаційних та інноваційних технологій, є Інститут модернізації змісту освіти (в.о. директора проф. Юрій Завалєвський).

Досвід навчання за програмами міжнародних тренінгів сформував у всіх учасників розуміння того, що час повинен витрачатися максимально ефективно. Тому вчимося зранку до вечора! Тренінги, практичні роботи, моделювання, тематичні дискусії, інтерактивні лекції, виїзні заняття з обміну досвідом – ось неповний перелік сучасних форм навчання, що розкривають питання управлінської діяльності директора НУШ.

Вагомою складовою навчання регіональних тренерів стала відкрита лекція керівника Проекту «Навчаємося разом. Фінська підтримка реформи української школи» професора Арто Ваахтокарі з теми «Деякі факти про управління школами у Фінляндії». Актуальні проблеми педагогічного лідерства, що передбачають обговорення цінностей школи, створення можливостей для викладання і навчання, спільна робота педагогів й учнів, керівництва закладу, довіра замість контролю і перевірок, роль керівника школи як вчителя – важливі складові успіху фінської школи, які розкрив у своїй лекції пан Арто. Зміст заняття, доброзичлива атмосфера взаємної  довіри спонукали присутніх до активного обговорення важливих питань управлінської роботи директора сучасної школи.

Регіональні тренери цікавилися питаннями державних стандартів фінської школи, автономії вчителя і закладу освіти, підготовки навчальних планів і програм. Актуальною була інформація  про шкільне лідерство, роль директора закладу освіти в управлінні структурами і ресурсами, освітньому процесі, створенні шкільних команд. Слухачі схвально сприйняли інформацію про те, що до професійних стандартів директора української школи планується внести вимоги необхідності мати ступінь магістра за управлінською спеціальністю, як от: «Публічне управління та адміністрування», «Управління навчальним закладом».

Слухачі щиро подякували професора Арто Ваахтокарі за змістовну лекцію і невимушену атмосферу діалогу й обміну думками та висловили сподівання щодо подальшого розширення співпраці між фінськими й українськими колегами з питань реформування освіти України.