ПРАЦІВНИКИ БІНПО ВЗЯЛИ УЧАСТЬ В ОНЛАЙН-ПРЕЗЕНТАЦІЇ «АКТУАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ ПРАЦІ. РЕЗУЛЬТАТИ, РЕКОМЕНДАЦІЇ»

ПРАЦІВНИКИ БІНПО ВЗЯЛИ УЧАСТЬ В ОНЛАЙН-ПРЕЗЕНТАЦІЇ «АКТУАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ ПРАЦІ. РЕЗУЛЬТАТИ, РЕКОМЕНДАЦІЇ»

31 січня 2023 року науково-педагогічні працівники Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України взяли активну участь в онлайн-презентації «Актуальні дослідження ринку праці. Результати, рекомендації».

Федерація роботодавців України спільно з EU4Skills, job-порталом GRC.UA на протязі вересня-листопада 2022 року провели дослідження (опитування) підприємств, бізнесу щодо наявного дефіциту кваліфікованого персоналу, актуальних вакансій та проблем, потреб у навчанні та співпраці із закладами освіти. Було презентовано результати першого партнерського дослідження актуальних потреб ринку праці у військовий час в промисловості. 

Спікерами заходу виступили Людмила Василега, директор Центру компетенцій та розвитку людського капіталу, та Микола Судаков, партнер-консультант, сертифікований експерт з прогнозування та аналізу ринку праці за стандартами ЄС.

У заході взяли участь науково-педагогічні працівники БІНПО: Андрій Єрмоленко, заступник директора з навчальної роботи, кандидат політичних наук, доцент; Олена Юденкова, учений секретар, кандидатка педагогічних наук; Володимир Мандрагеля, доктор філософських наук, професор; Олександр Сумець, доктор економічних наук, професор, академік Академії економічних наук України; Марина Князєва, завідувачка навчального відділу; Андрій Геревенко, старший викладач.

Захід проходив під гаслом Збережемо людський капітал. Разом заради перемоги та відновлення країни. В опитуванні взяли участь 290 промислових підприємств з 23 регіонів України. Із них: великих (250 співробітників і більше) – 81, середніх (до 250 співробітників) – 102, малих (до 50 співробітників) – 80, мікро (до 10 співробітників) – 27. Опитувані підприємства розподілилися за видами діяльності: добувна промисловість і розроблення кар’єрів (13), переробна промисловість (230), постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (20), водопостачання, каналізація, поводження з відходами (27). Про потребу зовнішньої підтримки зазначили 63% підприємств; про значний дефіцит кваліфікованого персоналу – 32,7% підприємств, а 49,7% зауважили, що не вистачає фахівців з професійно-технічною освітою.

Війна завдала величезних збитків українській економіці та залишила мільйони людей без роботи. Тому актуальними напрямами комплексного дослідження стали: обсяги виробництва та потреби підтримки, наявність вакансій та потреби в персоналі, потреби у навчанні, затребуваність навичок, готовність співпраці з закладами професійної освіти.

Під час онлайн презентації матеріалів комплексного дослідження було зроблено висновки:

-       промисловий сектор в Україні зазнав втрат, але перейшов на військові рейки;

-       потреби у персоналі залишились актуальними, понад 46% компаній вказує на відкриті вакансії;

-       промисловий сектор планує збільшення виробництва та зростання кількості працівників у повоєнний період;

-       потреби у навчанні персоналу зберігаються;

-       55% компаній вказує, що неповна або часткова кваліфікація є достатньою для виконання робіт;

-       найбільш затребуваними у будівництві залишаються професійно-технічні навички, зокрема: робота з інструментом, робота з обладнанням, робота з технічною документацією. З м’яких навичок компаніями відзначена важливість відповідальності, роботи в команді та орієнтації на результат;

- половина підприємств готові до співпраці із закладами освіти.

Під час реєстрації на онлайн-презентацію науково-педагогічні працівники БІНПО мали змогу поставити запитання експертам ринку праці та отримати відповіді: прогноз ринку праці під час війни та у період повоєнного відновлення економіки, секторальні втрати на ринку праці України, найбільш затребувані короткотермінові навчальні програми (часткові кваліфікації), вплив цифровізації на бізнес-процеси, освіту та економіку в цілому, стратегію співпраці ринку праці з закладами професійної освіти. Таким чином, науковці зможуть використовувати отримані актуальні дані під час роботи над темою науково-дослідної роботи БІНПО: «Трендвотчінг ринку праці в системі підготовки і підвищення кваліфікації фахівців в умовах повоєнного відновлення України».

Колектив БНПО вдячний організаторам заходу за презентацію комплексного дослідження, проведеного в умовах військового стану щодо потреб ринку праці, його впливу на всі сфери економіки і, передусім, на виробництво, вимоги до сучасних навичок людського капіталу.