НАУКОВА БІБЛІОТЕКА БІНПО ПІДГОТУВАЛА ВІРТУАЛЬНУ КНИЖКОВУ ПОЛИЦЮ ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА БІНПО ПІДГОТУВАЛА ВІРТУАЛЬНУ КНИЖКОВУ ПОЛИЦЮ ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ

01 червня світова спільнота відзначає Міжнародний день захисту дітей, покликаний привернути увагу дорослих до проблем юних мешканців Землі.

В умовах російської агресії проти України тема захисту прав дітей набуває особливої актуальності. Постійні обстріли населених пунктів, руйнування будинків, вимушена евакуація, поранення, каліцтва – це все випало на долю маленьких українців. Війна вже забрала сотні дитячих життів. Тисячі дітей втратили батьків та рідних, є зниклі безвісти, примусово вивезені за межі України.

Країною-агресором ігноруються норми міжнародного законодавства, порушуються права дитини, визначені в Конвенції ООН, – право на життя, право бути з сім’єю, право на здоров’я, освіту, на розвиток особистості, а також право на турботу і захист. Крім того, у переліку базових прав є окрема стаття 38 про те, що дитина має право на захист під час воєнних конфліктів.

Порушені права дітей мають бути відновлені та захищені з допомогою як національних, так і міжнародних інституцій.

Сьогодні забезпечення прав дітей потребує консолідації зусиль великої кількості організацій та установ, тим більше, що з початку воєнного стану з’явилася значна кількість нових документів, які регулюють їхні дії, як і дії батьків, інших родичів, піклувальників тощо. Адже в реаліях війни виникла нагальна потреба законодавчого врегулювання ряду питань щодо захисту прав дітей, вирішення яких за загальним порядком, що діяв у мирний час, стало неможливим. Тому всім небайдужим громадянам важливо знати, як захистити права дитини у цей надзвичайно важкий для нашої країни період.

До Міжнародного дня захисту дітей наукова бібліотека БІНПО підготувала Віртуальну книжкову полицю «Дитинство під час війни: підтримати, захистити, допомогти» у форматі віртуальної дошки (режим доступу: http://surl.li/hneyw). До уваги користувачів пропонується систематизована добірка посилань на вебресурси, присвячені проблемам захисту прав дітей в умовах війни.