ПРАЦІВНИКИ БІНПО ВЗЯЛИ УЧАСТЬ В ОНЛАЙН-ЗАХОДІ «КІБЕРГІГІЄНА У ЖИТТІ ТА НА РОБОТІ»

ПРАЦІВНИКИ БІНПО ВЗЯЛИ УЧАСТЬ В ОНЛАЙН-ЗАХОДІ «КІБЕРГІГІЄНА У ЖИТТІ ТА НА РОБОТІ»

02 лютого 2023 року науково-педагогічні працівники Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «УМО» НАПН України взяли участь в онлайн-заході «Кібергігієна у житті та на роботі». Захід організовано Офісом підтримки вченого у партнерстві з Фондом Східна Європа.

Метою заходу «Кібергігієна у житті та на роботі» стало підвищення обізнаності українських вчених з питань кібергігієни в житті та на роботі.

Спікером заходу виступив Іван Копиченко, експерт програми EGAP Фонду Східна Європа. У рамках онлайн-зустрічі спікер поділився практичними інструментами для убезпечення себе та свого робочого простору від можливих кіберризиків та надав практичні відповіді на запитання: Що треба робити, щоб не стати жертвою зловмисників у кіберпросторі? Що таке кібергігієна? Що є загрозою в диджитал-середовищі?

Від БІНПО у заході взяли участь: Оксана Маслова, завідувачка кафедри технологій навчання охорони праці та дизайну, кандидатка фізико-математичних наук, доцентка; Ірина Гончарова, старша викладачка кафедри технологій навчання охорони праці та дизайну; Світлана Мозгова, старша викладачка кафедри методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін.

Спікер заходу Іван Копиченко зауважив, що кількість інтернет-шахрайств, фактів втручання в особистий інформаційний простір, поширення неправдивих відомостей тощо сьогодні набуває рис епідемії. Тож поняття «кібергігієн»а є звичайною та актуальною темою сьогодення.

Кібергігієна – це заходи безпеки, розроблені для захисту пристроїв користувача від інфікування шкідливим програмним забезпеченням та можливого викрадення конфіденційної інформації. Для того, щоб не стати жертвою зловмисників у кіберпросторі, потрібно підтримувати так звану кібергігієну. Спікер на конкретних прикладах пояснив принцип дії шахрайських програм, вірусів, пояснив, що таке атака на відмову в обслуговуванні DDoS attack. Особливу увагу Іван Копиченко приділив онлайн-ідентичності людини, зауважив, що значну загрозу становить те, що ми не знаємо, хто саме та яку інформацію про нас збирає. Адже досі глобальною проблемою залишається низька цифрова грамотність населення.

Наприкінці заходу Іван Копиченко, експерт програми EGAP Фонду Східна Європа, надав дієві поради дотримання основних правил кібергігієни для захисту персональних даних під час роботи в Інтернет-мережі.

Учасники онлайн-заходу від БІНПО зазначили, що в кожному закладі освіти необхідно навчати основам кібергігієни всіх учасників освітнього процесу. Має бути проведена освітня кампанія, адже люди мають розуміти цінність своїх персональних даних, для чого вони ними діляться, які загрози це несе, хто й навіщо їх збирає, яким чином вони збираються та як мінімізувати збір цих даних. Дотримання основних правил кібергігієни дозволить своєчасно виявити підозрілу діяльність зловмисників та не дати зловживати нашою особистою інформацією!