БІНПО ВЗЯВ УЧАСТЬ У ВЕБІНАРІ «ЗМІНИ В БАЗОВИХ ДОКУМЕНТАХ РОЗРОБЛЕННЯ ПРОФЕСІЙНИХ СТАНДАРТІВ»

БІНПО ВЗЯВ УЧАСТЬ У ВЕБІНАРІ «ЗМІНИ В БАЗОВИХ ДОКУМЕНТАХ РОЗРОБЛЕННЯ ПРОФЕСІЙНИХ СТАНДАРТІВ»

20 січня 2023 року науково-педагогічні працівники Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України взяли участь у вебінарі «Зміни в базових документах розроблення професійних стандартів». Вебінар організовано Федерацією роботодавців України спільно з Національним Агентством кваліфікацій.

Спікерами заходу виступили: Людмила Василега, директор Центру компетенцій та розвитку людського капіталу; Інна Осадчук, член Національного Агентства кваліфікацій; Наталя Василенко, державний експерт експертної групи з питань професійного розвитку Директорату праці та зайнятості Міністерства економіки.

У заході з проблеми гармонізації кваліфікацій на ринку праці України взяли участь науково-педагогічні працівники БІНПО: Вікторія Сидоренко, директорка БІНПО, докторка педагогічних наук, професорка; Андрій Єрмоленко, заступник директора з навчальної роботи, доцент; Олена Юденкова, вчена секретарка, кандидатка педагогічних наук; Марина Князєва, завідувачка навчального відділу; старші викладачі кафедри методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін: Андрій Геревенко, Світлана Мозгова, Оксана Петрушак; викладачі кафедри педагогіки, психології та менеджменту: Олександр Сумець, доктор економічних наук; Владислав Чертов, викладач; викладачі кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну: Олександр Самойленко, доктор педагогічних наук, професор кафедри, Світлана Швидка, кандидатка фізико-математичних наук, доцентка, Ірина Гончарова, старша викладачка.

Під час вебінару були розглянуті актуальні питання: зміни в порядку розроблення професійного стандарту; прийняті методичні рекомендації щодо розроблення професійних стандартів; хто і як «контролює» процес розроблення професійного стандарту; як нова професія з’являється в Класифікаторі професій ДК 003:2010; чи можна розробляти професійні стандарти, які містять інформацію з обмеженим доступом.

Україна впевнено переходить на професійні стандарти та станом на січень зареєстровано 174 заявки, за якими вже розробляються професійні стандарти. У грудні 2022 р. постановою Кабміну України № 1453 були затверджені зміни до Порядку розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів, а через місяць, у січні 2023, на офіційному вебсайті Національного Агентства кваліфікацій були оприлюднені «Методичні рекомендації щодо розроблення професійних стандартів». Ці документи розкривають та пояснюють позиції статей 41 та 42 Кодексу законів про працю. Наразі триває перехідний період, коли в країні одночасно існуватимуть професійні стандарти, розроблені «до» та «після» прийнятих змін.

У підсумку заходу спікери відповіли на всі запитання учасників вебінару, а представниця НАК Юлія Мартин надала інформацію про те, де і як можна пройти навчання з розроблення професійних стандартів, запросила розробників професійних стандартів на тренінг «Розроблення професійних стандартів», що буде проходити під гаслом #Бути_профі.

Колектив БІНПО вдячний організаторам вебінару за актуальні питання, можливість експертного вивчення процесу розвитку та гармонізації системи професійних кваліфікацій. Для науково-педагогічного колективу БІНПО цей напрям є важливим, бо сприяє мобільності робочої сили, розвитку ринку праці, залучення інвестицій в Україну та впровадження міжнародних стандартів.