SOFT SKILLS: РЕТРАВМАТИЗАЦІЯ ПІД ЧАС ВІЙНИ. ПЕДАГОГІЧНІ ЧИТАННЯ ЗА МІЖНАРОДНОЮ УЧАСТЮ

SOFT SKILLS: РЕТРАВМАТИЗАЦІЯ ПІД ЧАС ВІЙНИ. ПЕДАГОГІЧНІ ЧИТАННЯ ЗА МІЖНАРОДНОЮ УЧАСТЮ

09 лютого 2023 р. у ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України відбулись педагогічні читання за міжнародною участю з теми «М’які навички в умовах воєнної агресії». З ініціативою виступила кафедра професійної і вищої освіти Центрального інституту післядипломної освіти Університету (завідувач ‑ доктор педагогічних наук, професор Лариса Сергеєва), науково-освітній альянс «Soft skills – навички успішності» та громадська організація «Всеукраїнська асоціація працівників професійно-технічної освіти» (президент Катерина Мірошниченко).

Цільова аудиторія заходу ‑ учасники науково-освітнього альянсу «Soft skills – навички успішності», керівники та педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, керівники та координатори педагогічного експерименту обласних Навчально-методичних центрів (кабінетів) професійно-технічної освіти, слухачі курсів підвищення кваліфікації Центрального інституту підвищення кваліфікації ДЗВО «Університет менеджменту освіти».

У педагогічних читаннях взяли участь Домінік Айзенманн, аташе з питань освіти Посольства Австрійської Республіки в Україні, Уповноважений з питань освіти Міністерства освіти, науки та досліджень Австрії та Барбара Прайтлер,психотерапевт Віденського центру допомоги жертвам катувань і війни, супервізор, доктор філософії (Ph.D), авторк книги «На їхньому боці».

Книгу Барбари Прайтлер у кількості 5 000 примірників було перекладено на українську мову і на безоплатній основі передано українським закладам освіти, психологам, здобувачам вищої освіти в якості посібника з психосоціальної роботи з біженцями та внутрішньо переміщеними особоми.

Учасників заходу привіталиМикола Кириченко, ректор університету, доктор філософії та Ірина Шумік, генеральний директор Директоратупрофесійної освіти Міністерства освіти і науки України, кандидат наук з державного управління.

Доктор Барбара Прайтлер поділилась досвідом і переживаннями, нелегкою спробою зрозуміти пережиті біженцями жахіття й гнитючі події, історії та психологічні віньєтки, доповнила свої пояснення і рекомендації, дозовані «точно як в аптеці», що відображені у книзі «На їхньому боці».

Учасники педагогічних читань – керівні та педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти – прокоментували розділи книги «На їхньому боці» та поділились досвідом своєї роботи із внутрішньо переміщеними особами:

Травматичні події: душевні рани і психологічна витримка. Юлія Антосюк, заступник директора з навчально-виховної роботи ДНЗ «Одеський професійний ліцей сфери послуг Південноукраїнського педагогічного університету мені К. Д. Ушинського»;

Softskills та можливість забезпечити безпеку і впевненість в собі. Наталія Яловенко, заступник директора з навчально-виховної роботи ДНЗ «Регіональний центр професійної освіти швейного виробництва та сфери послуг Харківської області»;

Саморефлексія волонтерів під час воєнних дій. Вікторія Алєксеєвець, заступник директора з навчально-виховної роботи та Юлія Криворучко, викладач ДЗП(ПТ)О «Кропивницький професійний ліцей сфери послуг і торгівлі»;

Softskills у подолання болі як символу пережитих страждань. Лариса Біловол, практичний психолог ДПТНЗ «Сумське вище професійне училище будівництва і дизайну»;

Самозахист і творче самовираження під час війни. Одарка Софійчук, психолог Вищого професійного училища № 3 м. Чернівці;

Softskills і занурення у ретравматизацію під час війни. Ольга Данилюк, викладач історії, Катерина Деркач, викладач української мови та літератури та Лілія Колісник, соціальний педагог Криворізького професійного гірничо-технологічного ліцею, Дніпропетровська область;

Softskills у допомозі травмованій молоді під час війни. Тетяна Бандилко, майстер виробничого навчання та В'ячеслав Хоменко, практичний психолог ДПТНЗ «Міжрегіональний центр ювелірного мистецтва м. Києва».

Педагогічні читання показали різнобарв’я необхідного досвіду, який у найкоротші терміни набули й збагатили наші освітяни в умовах війни. Формування м’яких навичок сприятиме швидкій адаптації наших громадян у незнайомій громаді та нових життєвих умовах.

Саме такі науково-педагогічні діалоги за міжнародною участю сприятимуть набуття досвіду роботи з наданням психологічної допомоги громадянам України, хто пережив і переживає страшні події вторгнення рф на територію нашої держави.

Висловлюємо вдячність Домініку Айзенманну, Барбарі Прайтлер за допомогу і підтримку українського народу в боротьбі з ворогом.

Перегляд заходу можливий на каналі YouTube ДЗВО «Університет менеджменту освіти»:

https://www.youtube.com/watch?v=5rR3ULfHS14