У БІНПО ВІДБУЛОСЬ ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ З ПИТАНЬ ЕТИКИ ТА АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ

У БІНПО ВІДБУЛОСЬ ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ З ПИТАНЬ ЕТИКИ ТА АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ

02 травня 2024 року у Білоцерківському інституті неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України відбулось чергове засідання Комісії з питань етики та академічної доброчесності.

Тема засідання: «Заходи щодо підвищення свідомості про етичні стандарти та запобігання порушенням в академічному середовищі».

Модерувала засідання Олена Юденкова, учений секретар БІНПО, кандидатка педагогічних наук, голова комісії. Організаційно-технічний супровід забезпечила секретар комісії – Оксана Линчак, професорка кафедри методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін, докторка біологічних наук, старша наукова співробітниця.

Було розглянуто наступні питання:

1. Оцінка ефективності поточних заходів із попередження порушень етичних стандартів в освітньому середовищі БІНПО.

2. Про затвердження Порядку розгляду скарг/повідомлень щодо фактів академічного плагіату, фабрикації, фальсифікації та інших проявів академічної недоброчесності у БІНПО.

Почесним гостем засідання комісії виступила Вікторія Сидоренко, директорка БІНПО, докторка педагогічних наук, професорка. Вікторія Вікторівна на початку засідання привітала членів комісії та запрошених гостей з прийдешніми святами, серед яких найсвітлішим весняним святом є Великдень! Директорка побажала усім  життя наповненого світлом та радістю, наснагою до роботи й енергією до постійного розвитку, мирного майбутнього. Вікторія Вікторівна подякувала членам комісії за підвищення свідомості в усіх суб’єктів освітнього процесу щодо етичних стандартів та запобіганню порушенням в академічному середовищі БІНПО. Наголосила, що така робота є важливим кроком у зміцненні етичних цінностей та встановленні норм та правил, які сприятимуть створенню справедливого та етичного середовища для всіх учасників освітнього процесу. Побажала продуктивного обговорення питань порядку денного та поділилась власним досвідом ширення культури академічної доброчесності серед студентства.

З метою дотримання відповідного рівня прозорості діяльності комісії були запрошені зовнішні ключові стейкголдери: Лідія Горошкова, докторка економічних наук, професорка кафедри екології факультету природничих наук Національного університету «Києво-Могилянська Академія»; Світлана Масліч, заступник директора з навчально-методичної роботи ДПТНЗ «Вінницьке вище професійне училище сфери послуг».

Олена Юденкова зазначила, що затвердження Порядку розгляду скарг/повідомлень щодо академічної недоброчесностіє важливим кроком для збереження чесності, довіри та високих стандартів у науковому та освітньому середовищі БІНПО. Голова комісії наголосила, що затвердження Порядку дозволить забезпечити захист прав та інтересів усіх сторін: як тих, хто заявляє про порушення, так і тих, на кого ці порушення можуть вплинути; встановлення чітких процедур розгляду скарг допоможе уникнути будь-яких непорозумінь та забезпечити справедливе та об’єктивне вирішення питань, пов’язаних з академічною недоброчесністю.

Члени комісії долучилися до детального обговорення як окремих кейсів науково-педагогічної діяльності з означеного напряму, так і обговорення внутрішнього нормативно-правового документу.

Дякуємо всім членам комісії за продуктивну працю, ідеї та думки, що є невід’ємною частиною нашої спільної місії: сприяти формуванню етичних цінностей серед студентів та підвищенню рівня академічної доброчесності.

Будуймо майбутнє БІНПО на фундаменті доброчесності!