БІНПО ВЗЯВ УЧАСТЬ В ОНЛАЙН-ПРЕЗЕНТАЦІЇ «ІНСТРУМЕНТ WBL  E-LEARNING. НАВЧАННЯ НА РОБОЧОМУ МІСЦІ»

БІНПО ВЗЯВ УЧАСТЬ В ОНЛАЙН-ПРЕЗЕНТАЦІЇ «ІНСТРУМЕНТ WBL E-LEARNING. НАВЧАННЯ НА РОБОЧОМУ МІСЦІ»

10 лютого 2023 року науково-педагогічні працівники Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України взяли участь у онлайн-презентації «ІНСТРУМЕНТ WBL (work-based learning) E-LEARNING. Навчання на робочому місці». Онлайн-презентацію організовано Федерацією роботодавців України спільно з Конфедерацією роботодавців Латвії (LDDK) за підтримки проєкту USAID «Економічна підтримка України».

Спікерами заходу виступили: Руслан Іллічов, генеральний директор Федерації роботодавців України; Тімоті Мадіган, керівник Проєкту USAID «Економічна підтримка України»; Сніжана Леу-Севериненко, старша менеджерка з розвитку трудового потенціалу Проєкту USAID «Економічна підтримка України»; Linards Zvaigzne, WBL project Riga region coordinator; Людмила Василега, директорка Центру компетенцій та розвитку людського капіталу Федерації роботодавців України.

Спікери представили онлайн-навчальний інструмент, що призначений для підтримки наставників – керівників робочих місць – тренерів тощо на робочому місці, які відповідають за навчання студентів, шляхом надання доступу до інформації, навчання на робочому місці. В інструменті розглядаються: посилання на вимоги законодавства; покрокові практичні вказівки щодо планування та впровадження робочого навчання; інформація з галузі освіти та психології.

Крім того, спікери зауважили, що розроблені матеріали є особливо загальними, тому їх легко адаптувати до національних вимог з точки зору кваліфікації тренера з робочого навчання.

Інструмент має 7 різних навчальних модулів і підсумковий тест: визначення навчання на основі роботи; законодавство; планування та організація навчання; психологічні основи; педагогіка і дидактика; спілкування; зворотній зв’язок. Кожен модуль складається з кількох уроків і тестів після модуля, щоб стимулювати самооцінювання.

У заході взяли участь науково-педагогічні працівники БІНПО: Андрій Єрмоленко, заступник директора з навчальної роботи, доцент; Олена Юденкова, вчена секретарка, кандидатка педагогічних наук; Марина Князєва, завідувачка навчального відділу; старші викладачі кафедри методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін: Андрій Геревенко, Світлана Мозгова, Оксана Петрушак; викладачі кафедри педагогіки, психології та менеджменту: Олександр Сумець, доктор економічних наук; Ірина Кучерак, доцентка; Владислав Чертов, викладач; Анна Кривобок, викладачка.

Під час онлайн-презентації були розглянуті такі актуальні питання: інструмент/платформа для електронного навчання для тренерів/наставників; опис, алгоритм використання, інструкція; подальші кроки.

У підсумку спікери відповіли на всі запитання учасників онлайн-презентації. Людмила Василега акцентувала увагу на можливості реєстрації  присутніх учасників для безоплатного пілотного навчання на базі «ІНСТРУМЕНТ WBL (work-based learning) E-LEARNING». Таким чином, актуальність події визначається можливістю вперше в Україні застосувати платформу WBL для навчання українською мовою.

Колектив БІНПО вдячний Федерації роботодавців України та Конфедерації роботодавців Латвії (LDDK) за такі важливі ініціативи та за впровадження нових шляхів підготовки наставників для виробництва.