НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНІ ПРАЦІВНИКИ БІНПО ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У ВЕБІНАРІ «ПОДОЛАННЯ КРИЗИ. АНАЛІЗ ВИРОБНИЧИХ ВИПАДКІВ»

НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНІ ПРАЦІВНИКИ БІНПО ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У ВЕБІНАРІ «ПОДОЛАННЯ КРИЗИ. АНАЛІЗ ВИРОБНИЧИХ ВИПАДКІВ»

10 лютого 2023 року науково-педагогічні працівники Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України взяли участь у вебінарі «Подолання кризи. Аналіз виробничих випадків». Захід організовано командою журналу «Охорона праці».

Спікером заходу виступила Інна Бондаренко, керівник служби охорони праці та цивільного захисту одного з  підприємств України, акредитований спеціаліст Європейського співтовариства з охорони праці (ESOSH), магістр з конфліктології, психолог-консультант (Міжнародний інститут психології, м. Київ).

Під час вебінару були розглянуті питання усвідомлення учасниками поняття кризи, впливу стану працівника на виробничий процес, справжні причини нещасних випадків, представлені практики підтримки працівників.

Інна Бондаренко засобами конкретних ситуативних кейсів окреслила: змістове наповнення кризи і як подолати це явище; вплив стресу на роботу головного мозку і до чого це може призвести. Для розуміння справжніх причин нещасних випадків слухачі вебінару разом зі спікером намагалися розібратися в питаннях: Із чого складається наша психіка? Що таке свідомість і що на неї впливає? Що впливає на нашу підсвідомість?

Учасники вебінару дійшли до висновку, що навколишнє середовище, навколишня інформація, події, які відбуваються зараз, впливають на нашу підсвідомість, приводять до стресу. У стресових випадках працює лімбічна система (від лат. limbus – «межа, край, кордон» – сукупність певних структур головного мозку) і відповідно про жодні виробничі завдання, їх якісне виконання не може бути й мови. Спікерка зауважила, що на людину впливають  матеріальні речі на 4%, в той же час вплив інформаційного середовища складає 95-96%. Інформація це все – наш настрій, емоції, енергія, наше здоров’я.

Інна Бондаренко зазначила, що частина нещасних випадків на виробництві відбувається під час погіршення психічного стану людини, яке відповідно до чинного законодавства не фіксується в протоколах під час розслідування нещасних випадків, а зводиться до фіксування недотримання інструкцій, порушення правил безпеки тощо. Також вона акцентувала, що керівники підприємств,  підрозділів повинні звертати увагу на загальний та емоційний стан своїх працівників, і у випадку їхнього виснаження, нестабільного емоційного стану, скарги з боку працівника на втому, страх, стрес не залучати такого співробітника до роботи з підвищеною небезпекою. 

Наприкінці вебінару спікерка надала дієві рекомендації щодо подолання кризи - ресурсні методи, практики, ігри.