ПРОФЕСОР ІЯ ДЕГТЯРЬОВА БУЛА ЗАЛУЧЕНА ДО РОБОТИ КОНКУРСНОЇ КОМІСІЇ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО КОНКУРСУ НАУКОВИХ РОБІТ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА МОЛОДИХ ВЧЕНИХ

ПРОФЕСОР ІЯ ДЕГТЯРЬОВА БУЛА ЗАЛУЧЕНА ДО РОБОТИ КОНКУРСНОЇ КОМІСІЇ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО КОНКУРСУ НАУКОВИХ РОБІТ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА МОЛОДИХ ВЧЕНИХ

Протягом вересня-листопада 2022 року в Україні проходив ІІ Всеукраїнський конкурс наукових робіт здобувачів вищої освіти та молодих вчених «Бізнес і права людини в Україні: проблеми та рішення під час війни та повоєнного відновлення» ‑ з нагоди 25-річчя заснування інституції  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Співорганізаторами конкурсу виступили Державна установа «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України», Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Офіс аналітики та консультацій з питань сталого розвитку та Український координаційний центр з підвищення правової освіти населення у співпраці з Програмою розвитку ООН в Україні в рамках проєкту «Належна обачність щодо прав людини в глобальних ланцюгах постачання: впровадження Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини для справедливого відновлення» за підтримки Уряду Японії.

Від ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України до конкурсної комісії була залучена Ія Дегтярьова, професор кафедри публічного управління і проектного менеджменту ННІМП, доктор наук з державного управління, професор.

12 грудня 2022 року в Офісі Омбудсмана відбулася підсумкова науково-практична конференція, під час якої було нагороджено переможців конкурсу, а також відбулася панель експертів, присвячена обмеженню прав людини в умовах воєнного стану, викликам для управління, економіки та екології в Україні.

З доповіддю про виклики для публічного управління щодо прав людини і ведення бізнесу на час воєнного стану виступила Ія Дегтярьова, яка звернула увагу присутніх, що ситуація в державі має всі ознаки кризового стану і тому актуальною на сьогодні є методологія антикризового менеджменту. Серед актуальних завдань для публічної адміністрації вона виокремила:

  • Виконання вимог щодо вступу до ЄС.
  • Пошук нових моделей економічного розвитку, екологічної та економічної безпеки, де інновації та знання стануть головними рушіями поступу.
  • Посилення координаційно-мотиваційної ролі ОВ у суспільстві.
  • Забезпечення якісного міжрівневого.і горизонтального діалогу, належного інформування населення та бізнесу.
  • Підготовка кадрів для системи врядування та бізнесу з оновленим складом компетентностей.
  • Спрощення умов для ведення бізнесу, у т.ч. податкових.
  • Підтримка бізнес-проєктів, особливо експортоорієнтованих із готовою продукцією та ін.

Від кафедри публічного управління і проектного менеджменту Навчально-наукового інституту менеджменту та психології Університету менеджменту освіти у конференції також взяли участь Галина Бережна, доцент, кандидат економічних наук; здобувачі ступеня магістра за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування», які висловили бажання взяти участь у цьому конкурсі наступного року.