НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНІ ПРАЦІВНИКИ БІНПО ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У МІЖНАРОЖНОМУ ВЕБІНАРІ: «МЕТА СТВОРЕННЯ ТА ПОРЯДОК РОБОТИ ГАЛУЗЕВИХ РАД ЕКСПЕРТІВ»

НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНІ ПРАЦІВНИКИ БІНПО ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У МІЖНАРОЖНОМУ ВЕБІНАРІ: «МЕТА СТВОРЕННЯ ТА ПОРЯДОК РОБОТИ ГАЛУЗЕВИХ РАД ЕКСПЕРТІВ»

19 жовтня 2022 року науково-педагогічні працівники Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «УМО» НАПН України взяли участь у Міжнародному вебінарі на тему: «Мета створення та порядок роботи галузевих рад експертів».

Захід організовано за ініціативи Федерації роботодавців України спільно з Конфедерацією роботодавців Латвії (LDDK) у рамках серії вебінарів: «Механізми впливу роботодавців на існуючу систему регулювання питань професійних кваліфікацій».

Із вітальним словом до присутніх звернулася Людмила Василега, директорка Центру компетенцій та розвитку людського капіталу. Людмила Вікторівна підкреслила, що актуальність фахової дискусії зумовлена прийняттям 01 квітня 2022 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування національної системи кваліфікацій» (2179-IX), яким доповнено Закон України «Про освіту» (стаття 39 «Галузеві ради з розроблення професійних стандартів»). Ця законодавча норма має запустити роботу Галузевих рад із розроблення професійних стандартів за галузевою ознакою в Україні.

Спікери вебінару: Rihards Blese, Конфедерація роботодавців Латвії, начальник відділу освіти та зайнятості; Gunta Tilaka, Конфедерація роботодавців Латвії, координаторка галузевих рад експертів; Andrejs Stoļarovs, представник Асоціації сільськогосподарських та промислових машин, технічний директор підприємства «Intrac Latvija», голова підради важкої техніки; Ingus Rūtiņš, представник Авто Асоціації, голова підради автотранспорту; Oksana Soročina, заступниця директора Латгальського промислового технікуму.

Спікери презентували досвід Латвії зі створення та порядку функціонування Галузевих Рад Експертів, розкрили діяльність галузевих рад, що суттєво впливають на процеси регулювання професійних кваліфікацій. Окрему увагу було приділено розробленим галузевим рамкам кваліфікацій, процедурам формування професійних стандартів, шляхам та методам побудови нової моделі екзаменаційних центрів галузей задля незалежного об’єктивного оцінювання здобутих професійних кваліфікацій.

В європейських країнах достатньо поширеною є діяльність галузевих рад, які суттєво впливають на процеси регулювання професійних кваліфікацій. Екзаменаційний центр галузі може бути створений у співпраці з освітньою установою, яка в державному масштабі реалізує методичну роботу, або з вищим навчальним закладом, якому встановлена відповідна  спеціалізація. Така система забезпечить відповідність змісту навчання та кваліфікації саме до потреб галузі, єдиний підхід до присвоєння професійної кваліфікації для професій галузі та забезпечує якість проведення процедури оцінювання в цілому.

Під час вебінару було розглянуто важливі питання:

  • Мета діяльності галузевих рад експертів, вимоги Закону про професійну освіту (завдання та права).
  • Структура та принципи роботи галузевих рад експертів.
  • Досвід галузевої ради металообробки, машинобудування та ремонту автомобілів та важкої техніки: залучення галузевих організацій та компаній до заходів; співробітництво з державними установами та навчальними закладами; досягнення, вирішення проблем, цілі та завдання у майбутньому.
  • Участь організацій професійної освіти у діяльності галузевих рад експертів: вимоги шкіл до співпраці з підприємствами; переваги та перспективи на майбутнє.

Науково-педагогічні працівники БІНПО долучились до активного діалогу під час онлайн-зустрічі щодо з’ясування міжнародного досвіду в процесах функціонування галузевих рад, підходах до їх створення, повноваженнях та інших важливих аспектах цього процесу.

Захід проходив під гаслом: #Збережемо людський капітал.

Працюємо разом задля Перемоги та відновлення країни.