ОСВІТНІЙ КОМПАС НА УКРАЇНСЬКЕ МАЙБУТНЄ ДЛЯ МОЛОДІ З ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ

ОСВІТНІЙ КОМПАС НА УКРАЇНСЬКЕ МАЙБУТНЄ ДЛЯ МОЛОДІ З ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ

22 травня 2024 року в Києві відбувся форум «Освітній компас на українське майбутнє для молоді з тимчасово окупованих територій», на якому були присутні Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець; заступник Міністра освіти і науки Михайло Винницький, віце-прем’єр-міністр Ірина Верещук – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України; представниця Уповноваженого з прав громадян, постраждалих унаслідок збройної агресії проти України Ольга Алтуніна (модератор заходу); представники органів державної влади, закладів освіти, громадських організацій, народні депутати та інші. У фокусі обговорення був вступ молоді з ТОТ в українські виші.

ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України в очному форматі на заході представляли: проректор з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків Наталія Муранова та заступник директора Навчально-наукового інституту менеджменту та психології, відповідальний секретар приймальної комісії Станіслав Чебоненко; в дистанційному – заступник відповідального секретаря приймальної комісії Анна Вишневська (відповідальна за роботу освітніх центрів «Крим – Україна», «Донбас – Україна»).

На заході було презентовано Аналітичний звіт «Готовність закладів освіти, на базі яких створено освітні центри, до вступу дітей та молоді з тимчасово окупованих територій» та Аналітичний звіт за результатами комплексного опитування студентства з ТОТ України щодо освітніх потреб і проблем, пов’язаних зі здобуттям освіти». Ці аналітичні звіти було підготовлено Центром громадянської просвіти «Альменда» та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри (UCBI)».

Під час панельних дискусій обговорювалися питання: вдосконалення процедури вступу для осіб з ТОТ; подальше проведення безоплатного навчання зі стипендіальним забезпеченням на підготовчих курсах для осіб з ТОТ; проблеми, які виникли під час роботи із вступниками з ТОТ при вступі до ЗВО України; роль влади, освітян та ГО при створені належних умов для навчання дітей з ТОТ на підконтрольних територіях нашої держави тощо.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець виступив з ініціативою створити державну програму щодо підтримки молоді з тимчасово окупованих територій.