НАУКОВА БІБЛІОТЕКА БІНПО ПІДГОТУВАЛА ВІРТУАЛЬНУ КНИЖКОВУ ПОЛИЦЮ ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ РІДНОЇ МОВИ

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА БІНПО ПІДГОТУВАЛА ВІРТУАЛЬНУ КНИЖКОВУ ПОЛИЦЮ ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ РІДНОЇ МОВИ

21 лютого 2023 року світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови.

День був проголошений у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовного й культурного різноманіття. В Україні це свято відзначають з 2002 року.

У нелегкій долі української мови відображена історія нашого народу – зі злетами й падіннями, осяяна духом свободи та незалежності. Попри намагання впродовж століть знищити нашу мову, вона випросталась, змужніла й розквітла, недарма сьогодні українська мова вважається однією з наймилозвучніших мов світу.

З нагоди відзначення Міжнародного дня рідної мови наукова бібліотека БІНПО підготувала віртуальну книжкову полицю «Віки творилась українська мова» (режим доступу: http://surl.li/eyybf). На віртуальній книжковій полиці представлено видання, що окреслюють основні віхи тернистого шляху нашої мови до набуття статусу державної – не лише формального, а й багаторазово закріпленого активним використанням у всіх сферах життя.

Адже та чи інша нація виборює державність насамперед для того, щоби створити умови, необхідні для збереження власної етнічної, культурної й духовної самобутності, а отже, й якомога повніше розкрити й реалізувати свої творчі можливості заради власної і вселюдської користі. А все це можливе лише за умови повнокровного функціонування національної мови.

Сьогодні для українців мова – не тільки безцінний скарб, а й найсильніша зброя, яка надихає на боротьбу і об’єднує заради спільної перемоги над ворогом.