ЛОГІСТИКА ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК УСПІШНОСТІ

ЛОГІСТИКА ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК УСПІШНОСТІ

Протягом останніх років у різних країнах світу приймаються міжнародні та державні програми, націлені на впровадження «soft  skills» у навчальні плани університетів та інших ступенів професійної освіти. Можемо з упевненістю стверджувати, що система професійної (професійно-технічної) освіти має також замислитись над тим, як кваліфіковано, на достатньому рівні експертизи імплементувати розвиток «soft skills» у свої програми.

Представлений збірник «Логістика формування навичок успішності» [за наук. ред. професора Л. М. Сергеєвої. Чернівці, «Букрек», 2023. 104 с. ISBN 978-966-997-143-2] містить матеріали циклу науково-методичних вебінарів учасників педагогічного експерименту регіонального рівня з теми «Формування м’яких навичок (soft skills) майбутніх кваліфікованих робітників в освітньому середовищі закладу професійної (професійно-технічної) освіти» є актуальним і своєчасним науковим продуктом, що  дозволить узагальнити, оновити та розширити уявлення про педагогічну логістику, м’які навички, якість освітніх послуг і якість освіти загалом.

Актуальність як з методологічної точки зору, так і з точки зору практики не викликає сумніву. Варто підкреслити, що особлива увага приділяється формуванню м’яких навичок (soft skills) саме у майбутніх кваліфікованих робітників в закладах професійної (професійно-технічної) освіти.

Сьогодні педагогічна логістика стає новим міждисциплінарним науковим напрямом, затребуваним в різних освітніх галузях, а підготовка кваліфікованих робітників для підприємств країни має включати в себе навички успішності, зокрема, аналітичне мислення, інноваційність, стійкість, опірність стресам та гнучкість, які готують до постійних змін і є шляхом до розуміння й задоволення спектру потреб роботодавців.

Матеріали збірника «Логістика формування навичок успішності» стануть у нагоді керівним і педагогічним кадрам закладів і установ професійної (професійно-технічної) освіти, нададуть поради з удосконалення моделі управління розвитком ЗП(ПТ)О, якості освітніх послуг та можуть стати цінним інформаційним підґрунтям викладачам і студентам закладів вищої, фахової передвищої педагогічної освіти, науковцям, аспірантам, докторантам.

 

Марія Братко

професор кафедри освітології та

психолого-педагогічних наук

факультету педагогічної освіти

Київського університету імені Бориса Грінченка,

 доктор педагогічних наук, професор